CE BEM, CE MANCAM – Contin o cantitate mare de zahar
Valoarea biologica a biscuitilor este scazuta de combinatia nefericita de zaharuri rafinate si grasimi vegetale hidrogenate.
Biscuitii cu cacao glazurati Dr. Krantz au in compozitie o mare cantitate de grasimi vegetale hidrogenate, care pun in pericol sanatatea sistemului cardiovascular.
De pe lista de ingrediente citim urmatoarea compozitie: „Faina de grau, zahar, grasime vegetala hidrogenata, cacao 4,1%, lapte praf degresat, lapte praf integral, emulgator lecitina (E 322), agent de afanare: bicarbonat de amoniu (E 503), acidifiant: acid citric (E 330), sare, arome. Substanta uscata de cacao 10% min. (in glazura). Contine gluten”. Jumatate de punga de biscuiti, 100 de grame, va va aduce un aport caloric de 1.841 kj/440 kcal si 7,8 g calorii, 39 g carbohidrati, 22 g lipide.
ANALIZA. Biscuitii analizati sunt un produs rafinat, cerealier, din gama biscuitilor dulci, glazurati, cu profil nutritional dezechilibrat, cu exces de grasimi. Dintre acestea, cele mai periculoase pentru sanatate sunt cele hidrogenate, atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
In unele tari, autoritatile au redus la minimum utilizarea acestor grasimi, tocmai pentru a evita cresterea numarului de bolnavi cardiovasculari si a persoanelor obeze. Biscuitii au o densitate energetica foarte mare, 440 kcal/100g. De asemenea, au si o incarcatura glicemica ridicata, imprimata in special de cantitatea mare de zahar. Aceasta combinatie de grasimi vegetale prelucrate chimic prin procesul de hidrogenare si zaharuri rafinate (zahar) este foarte periculoasa, mai ales pentru cei care sufera de boli cardiovasculare si hepatice. Produsul contine gluten si o sursa ascunsa de sare si de lactoza.
CONCLUZII. Din cauza grasimilor hidrogenate, produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, cardiovascularilor, supraponderalilor si obezilor, hepaticilor, renalilor, celor cu boli ale tractusului digestiv, celor cu tendinta la constipatie. Este interzis bolnavilor de celiachie. Cei cu diabet vor cere sfatul medicului curant. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil.
Sursa: Jurnalul National