OMG contamineaza bio

Vizitati magazinul bio online www.Biolateria.ro Peste 3.000 de produse bio sau produse naturiste de la cei mai premiati producatori Bio din lume.

Convietuirea agriculturii ecologice cu cea transgenica este practic imposibila, potrivit unui studiu facut de cercetatorii spanioli.
thumb300_07d44393893f84b5c53c59d21b252afc.jpg
Un cercetator de la Institutul de Stiinte ale Mediului si Tehnologie al Universitatii Autonoma din Barcelona a analizat aplicarea „conceptului coexistentei” intre porumbul modificat genetic si cel crescut in sistem ecologic in Catalunia si Aragon. Principala concluzie: introducerea porumbului OMG a determinat o reducere drastica a suprafetelor cultivate cu porumb bio, prin urmare o coexistenta a celor doua tipuri de culturi este practic imposibila.

DISTRUGATOR. De cind porumbul modificat genetic a fost introdus in cultura in Spania, in 1998, au fost multe discutii contradictorii care au evoluat intr-o dezbatere asupra ideii de coexistenta a
OMG-urilor cu agricultura ecologica. Porumbul Bt – produce o toxina care omoara un daunator, sfredelitorul porumbului – a ajuns astazi sa ocupe 23.000 de hectare in Catalunia si 35.900 de hectare in Aragon, ceea ce reprezinta 55% si respectiv 42% din totalul suprafetei cultivate cu porumb. Standardele eco exclud categoric OMG-urile. Insa, prin aducerea culturilor transgenice in vecinatate, contaminarea poate aparea oricind. Polenul provenit de la plantele OMG, purtat de vint, albine sau alte insecte, poate ajunge pe alte plante pe care le contamineaza. Si in timpul recoltarii, transportului si procesarii exista risc de contaminare: fie ca utilajele nu au fost bine curatate inainte de a fi utilizate pentru bio, fie ca nu se asigura o buna separare intre eco si OMG la depozitare si exemplele pot continua.
Problema e ca e greu sa continui sa produci eco dupa ce te-ai trezit de citeva ori cu roadele contaminate si a trebuit sa le vinzi la un pret mult mai mic, de produs conventional. Plus ca multi agricultori sint atrasi de mirajul culturii mai rezistente, deci mai simplu de intretinut, si care promite productii mai mari la hectar.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *