Padurea Białowieża: natura fara frontiere

0
580
Padurea Białowieża: natura fara frontiere
Padurea Białowieża: natura fara frontiere
Padurea Białowieża: natura fara frontiere

Pentru animalele din padurea Białowieża, care se intinde din nord-estul Poloniei pana in Belarus, nu exista granite. Porcii mistreti si lupii apar des de ambele parti ale frontierelor. „Tarile sunt despartite de garduri solide, dar animalele sapa sub acestea si traverseaza granita usor”, explica Karol Wojciechowski, care lucreaza in partea poloneza a Parcului National Białowieża. Datorita biodiversitatii sale unice, parcul a fost declarat sit al patrimoniului mondial.

Padurea Białowieża este singurul loc unde traieste in libertate bizonul european, cel mai mare mamifer terestru al Europei, supranumit regele padurilor. Aproape de intrarea Parcului National Białowieża se afla o sculptura de lemn reprezentand un urias cap de bizon. „Oamenii de aici au o relatie speciala cu bizonul, simbol al padurii Białowieża”, a spus sculptorul Sławomir Dowbysz.

Padurea Białowieża este celebra si pentru diversitatea habitatelor si speciilor sale, care in Europa sunt rare sau pe cale de disparitie. Printre elementele tipice ale peisajului se afla numarul urias de copaci morti, dezradacinati, care adapostesc numeroase specii de insecte.

Fiecare anotimp este special la Białowieża: primavara devreme, vizitatorii pot auzi cantecul pasarilor, dar si concertul broastelor care incearca sa isi impresioneze potentialii parteneri in perioada de imperechere. Padurea este faimoasa pentru pasarile care locuiesc in ea, precum ciocanitoarea cu trei degete, ciocanitoarea cu spatele alb si variate specii de bufnite.

Uniunea Europeana joaca un rol cheie in conservarea acestei diversitati. Parcul National Białowieża face parte din reteaua Natura 2000, o schema UE care doreste protejarea celor mai valoroase specii europene si a habitatelor lor. Parcul primeste bani pentru protejarea animalelor si de la Fondul pentru dezvoltare regionala. Gratie fondurilor europene, bizonii traiesc intr-o rezervatie semi-naturala si pot fi observati online prin camere web.

Academia pentru biodiversitate din Białowieża organizeaza ateliere cu fonduri de la programul pentru dezvoltare rurala. Principalul scop al atelierelor este de a ameliora felul in care oamenii inteleg natura si exploreaza biodiversitatea Parcului Natural. „Suntem deschisi tuturor entuziastilor naturii: familiilor, copiilor si profesionistilor”, a spus Olimpia Pabian, coordonatoarea Academiei. Participantii vin din Polonia si alte tari europene.

Si turismul in zona este cofinantat de UE, gratie programului pentru vecinatate Polonia-Belarus-Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.