Sucurile naturale, savuroase si ramaduitoare

Sucurile naturale, savuroase si ramaduitoare
Sucurile naturale, savuroase si ramaduitoare

Sucurile obtinute din fructe, legume si zarzavaturi ocupa un loc important in alimentatia omului, fiind adevarate concentrate de vitamine, fermenti, substante minerale, oligoelemente si acizi organici.

Poate si de aceea, nu o data, curele cu sucuri naturale au salvat vieti Sucurile asigura organismului un necesar energetic substantial – de exemplu, 500 ml suc de morcovi contin circa 700 de calorii. Bine suportate de organism, sucurile naturale contin principii nutritive care sunt mai usor asimilabile datorita indepartarii celulozei din legumele si fructele folosite ca materie prima.

Adeptii stilului de viata naturist insista asupra folosirii alimentelor neprelucrate termic. Intrucat favorizeaza functia tractului intestinal si asigura o diureza crescuta, sucurile naturale de fructe si legume sunt ideale, atat ca aliment propriu-zis, cat mai ales in dietele bolnavilor. Usor digerabile, ele constituie o sursa energetica substantiala.

Sucurile proaspete contin adevarate concentrate de vitamine, fermenti, substante minerale, acizi organici, substante colorante active biologic, au gust placut si sunt usor suportate de catre bolnavi. Au actiune stimulativa, fortifianta, antitoxica, diuretica si proprietati „igienice” remarcabile. Sunt sarace in lipide, proteine si saruri de sodiu. Au aspect, culoare si arome placute, se pot consuma reci in timpul verii si calde iarna, de catre copii, tineri si varstnici in egala masura.

Atentie!

Se recomanda sa fie stoarse in conditii casnice si sa fie consumate imediat. Pastrarea lor mai mult de 3-6 ore are drept consecinta distrugerea vitaminelor si a altor substante benefice.

„Norma” de sucuri e de 300-500 ml pe zi. Principiile nutritive continute de alimentele vegetale se absorb mai bine daca sunt consumate inaintea altor alimente.

Sucuri terapeutice

* Sucul de lamaie: oboseala, convalescenta, ulcer gastric, intareste sistemul imunitar si este extreme de folositor copiilor in perioada de crestere;

* Sucul de mere: boli reumatice, guta, constipatie, astenie, ateroscleroza (profilactic);

* Sucul de afine: colite, diaree, dizenterie, colibaciloza, previne infectiile urinare;

* Sucul de capsuni: boli reumatice, tulburari de crestere la copii;

* Sucul de grepfruit: oboseala, anorexie, insuficienta hepatica, fragilitate vasculara;

* Sucul de pere: anemii, astenie, diaree, guta, surmenaj, tuberculoza

* Sucul de portocale: ateroscleroza, febra, convalescenta, util organismului copiilor in perioada de crestere;

Laptele vegetali pentru litiaza renala

Sucul de struguri, numit simbolic si lapte vegetal, este folositor in boli reumatice, guta, litiaza biliara si renala, obezitate. In acest caz, doar un litru pe zi, timp de una-doua saptamani;

* Sucul de cartofi se foloseste in tratamentul ulcerului gastric, duodenal si al diabetului (simplu sau amestecat cu suc de telina sau de lamaie);

* Sucul de castraveti, folosit in boli reumatice (guta), simplu sau in amestec cu suc de telina sau de struguri, se foloseste cu succes impotriva ridurilor, prin aplicarea unor comprese;

* Sucul de ceapa, amestecat cu suc de telina sau de morcovi este util in diabet, boli reumatice, prostatita, edeme; * Sucul de morcovi – in ulcerul gastric si duodenal, colita, diaree, constipatie, boli hepato-biliare, intoxicatii, boli de piele, imbatranire precoce, cancer pulmonar (profilactic). Se poate amesteca cu suc de patlagele rosii, patrunjel si zeama de lamaie. Cura cu suc de ovaz verde Ajuta mult la intarirea sistemului nervos, in tratarea diabetului, este un foarte bun tonic al nervilor, util in guturai, tuse, stari febrile. Boabele de ovaz nedecorticat se pot folosi la prepararea unei bauturi energizante, care se poate indulci cu miere, zahar invertit sau sirop de fructe. Nu ocoli sucul de usturoi! Cunoscut pentru proprietatile sale antiseptice, usturoiul este de obicei folosit in amestec cu alte sucuri de legume. Activeaza secretia gastrica si motricitatea peretilor stomacului, fluidizeaza sangele si face arterele mai suple. Scade tensiunea, combate parazitii intestinali, fortifica bronhiile. Indicatii terapeutice: ateroscleroza, tuse convulsivea, stari pretuberculoase, hipertensiune, ingrosarea sangelui, tuse, paraziti intestinali.

Cum se prepara si cum se administreaza

* Sucurile se vor prepara numai din fructe sau legume cat mai proaspete si sanatoase;

* Sucurile se prepara zilnic; prospetimea este o conditie a eficientei lor, mai ales in tratamente;

* Fructele sau legumele cu coaja, inainte de a fi introduse in storcator, vor fi foarte bine spalate cu apa rece, apoi taiate in felii subtiri;

* Sucul cu gust nu tocmai placut (de exemplu, cel de varza sau de cartofi) poate fi amestecat cu altul;

* Inainte cu trei ore de consumarea lor nu se mananca nimic. Sucurile se beau cu inghitituri rare;

* Sucurile care contin conservanti nu trebuie pastrate nici ele mai mult de doua-trei zile, in frigider;

* Pentru a obtine o cantitate mai mare de suc de citrice, inainte de a le stoarce, tine fructele 20 de secunde in cuptorul iincins;

* Timp de cateva zile, sucul de rosii se poate pastra si fara conservant cu conditia sa-l tii la rece, bine astupat;

* Sucurile de fructe facute in casa, nefierte, se pastreaza in conditii excelente daca le pui in congelator, in sticle de plastic umplute pe trei sferturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *