Pana in 2050, populatia lumii va ajunge la 9 miliarde, iar cererea de alimente, furaje si fibre va creste cu 70%

Pana in 2050, populatia lumii va ajunge la 9 miliarde, iar cererea de alimente, furaje si fibre va creste cu 70%

Pana in 2050, populatia lumii va ajunge la 9 miliarde, iar cererea de alimente, furaje si fibre la nivel mondial se preconizeaza ca va creste cu 70%. Pentru a prospera in acest context, va trebui ca economiile sa utilizeze resursele naturale intr-un mod mult mai eficient. Modul in care consumam si producem va fi esential pentru succesul sau esecul Europei in acest domeniu. Din acest motiv, Comisia intentioneaza sa revizuiasca politicile UE in domeniul consumului si productiei si a lansat in acest sens o consultare publica ce va ramane deschisa pana la data de 3 aprilie.Dupa cum s-a indicat in Foaia de parcurs catre o Europa eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor , adoptata anul trecut in septembrie, daca dorim sa ne putem satisface necesitatile si sa ne mentinem acelasi nivel de trai si in viitor, va trebui ca societatile sa produca mai multa valoare adaugata utilizand mai putine materii prime, iar consumatorii vor trebui sa adopte modele de consum mai sustenabile in ceea ce priveste produsele si serviciile.  Avand in vedere cele de mai sus, Comisia Europeana isi revizuieste in prezent masurile cu privire la consumul si productia durabile (SCP), pentru a se asigura ca acestea ajuta Europa sa isi utilizeze mai eficient resursele, orientand-o totodata spre o dezvoltare durabila pe termen lung.

In contextul revizuirii politicii sale in domeniul SCP, Comisia a lansat o ampla consultare publica cu privire la masurile adoptate in patru sectoare importante. In urmatoarele 9 saptamani, se vor solicita opinii referitoare la diferitele optiuni privind o viitoare politica mai ambitioasa in domeniul SCP. Aceasta consultare online face parte dintr-un proces mai larg de reflectie care va sta la baza unor initiative strategice programate pentru adoptare inainte de sfarsitul anului 2012.

Consultarea publica invita toate partile interesate sa isi exprime opiniile cu privire la cele mai bune modalitati de ameliorare a politicilor UE in domeniul consumului si productiei durabile in patru sectoare, cu scopul de a furniza un feedback orientat cu privire la:

–       politicile in domeniul proiectarii produselor, reciclarii si gestionarii deseurilor etc.;

–     achizitiile publice ecologice (incurajarea organismelor publice sa favorizeze solutiile ecologice);

–       masurile vizand ameliorarea performantei de mediu a produselor (amprenta ecologica a produsului – PEF);

–     masurile vizand ameliorarea performantei de mediu a organizatiilor (amprenta ecologica a organizatiei – OEF).

Este vorba despre o consultare ampla, care acopera ansamblul politicilor UE si, prin urmare, cuprinde aproximativ 50 de intrebari. Aproape jumatate dintre acestea se adreseaza publicului larg, iar restul vizeaza partile interesate mai specializate, cum sunt guvernele, asociatiile industriale si companiile private.

Context

Consumul si productia durabile au reprezentat un obiectiv fundamental al Uniunii Europene inca de la semnarea, in 1992, la Maastricht, a Tratatului privind Uniunea Europeana. Ideea centrala este ca trebuie sa ne satisfacem propriile necesitati in materie de consum astfel incat sa nu lipsim generatiile viitoare de capacitatea de a-si satisface la randul lor propriile necesitati. Tratatul solicita includerea considerentelor si obiectivelor in materie de dezvoltare durabila in toate politicile europene, astfel incat acestea sa poata contribui in mod integrat la indeplinirea obiectivelor economice, de mediu si sociale.

Un prim pachet de masuri si propuneri structurate si sinergetice vizand imbunatatirea performantei de mediu a produselor si stimularea cererii de produse mai sustenabile a fost inclusa in Planul de actiune privind consumul si productia durabile si politica industriala durabila, publicat in 2008.  In acest cadru, s-au concretizat deja multe initiative, dar trebuie elaborate planuri mai ambitioase pentru a contracara efectele negative ale consumului asupra mediului si pentru a permite consumatorilor sa treaca la un consum eficient in ceea ce priveste resursele.

Contextul strategic real al politicii in domeniul consumului si productiei durabile (SCP) si al politicii industriale durabile (SIP) este Strategia Europa 2020, care isi propune sa asigure o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii si care este in prezent principala strategie a Europei pentru generarea cresterii economice si crearea de locuri de munca.  Politica in domeniul SCP este importanta si pentru initiativa prioritara privind utilizarea eficienta a resurselor din cadrul Strategiei Europa 2020, deoarece contribuie la transpunerea obiectivelor de nivel macro ale politicii in domeniul utilizarii eficiente a resurselor (separarea cresterii economice de utilizarea resurselor si de degradarea mediului) la nivel micro, incurajandu-i astfel pe actorii economici individuali sa realizeze cele mai bune performante de mediu posibile la nivel economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *