Pana la sfarsitul anului s-ar putea finaliza un parc eolian cu investitie chineza, spune Corlatean

Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50
Pana la sfarsitul anului s-ar putea finaliza un parc eolian cu investitie chineza, spune Corlatean

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, aflat in vizita oficiala in China, spune ca se asteapta investitii importante chineze pe piata din Romania, in principal in domeniul energiei, si ca pana la sfarsitul anului ar putea fi finalizata realizarea unui parc de energie eoliana in Romania, cu investitie chineza.
“Aceasta vizita oficiala, la invitatia omologului chinez, intervine intr-un moment politic important in China, inaintea organizarii, in prima parte a lunii noiembrie, a Congresului Partidului Comunist, care va lua decizii importante privind viitorul Chinei. (…) Era important, din punct de vedere politic, sa putem avea contacte oficiale acum, pentru a putea confirma continuitatea relatiei si pentru a putea avea contactele cu noua generatie de lider ai Chinei. Si acest obiectiv politic extrem de important a fost realizat ieri, un obiectiv pe care il consider extrem de important si este realizat in cadrul acestei invitatii”, a declarat, S, ministrul roman de externe.
El a precizat ca a discutat cu omologul chinez, Yang Jiechi, despre o serie de domenii in care cele doua tari pot coopera, punctand ca este vorba de proiecte mari de investitii chineze pe piata romaneasca.
“Sunt proiecte mari de investitii aflate in discutie si intr-o faza, unele, destul de avansata si ma refer aici la proiectul unor investitii chineze in Romania de aproximativ un miliard de dolari la Termocentrala de la Rovinari, pentru o capacitate de 500 de megawati energie electrica. De altfel, chiar in acest timp o delegatie a Ministerului Comertului negociaza memorandumul cu partea chineza si eu, ca ministru de externe, mi-am exprimat sprijinul politic pentru realizarea acestui obiectiv. Sunt si alte proiecte, asa cum este finalizarea speram pana la sfarsitul acestui an a unui parc de energie eoliana in Romania, cu investitie chineza de peste 300 de milioane de euro si, bineinteles, in domeniul infrastructurii, in domeniul energiei, in IT si comunicatii. Sunt domenii extrem de dinamice in care partea chineza este interesata. Din acest context, am subliniat importanta deschiderii unei filiale a unei banci chineze mari la Bucuresti, care ar putea facilita cooperare economica”, a adaugat Corlatean.
El a aratat ca propunerea privind deschiderea unei filiale in Romania a unei banci chineze a fost primita cu interes de oficialii chinezi.
“Evident ca va trebui sa lucram in continuare, dar discutiile, atat pe plan politic, cat si din perspectiva proiectelor economice, eu am constatat ca au fost desfasurate, realmente intr-un spirit de foarte mare interes reciproc”, a completat ministrul de externe.
Potrivit lui Corlatean, Romania este interesata si de accesarea liniei de credit pusa la dispozitie de partea chineza, in cadrul cooperarii China – Europa centrala si de est.
“Exista si o alta directie, in care atat partea romana cat si cea chineza sunt interesate, este cea de Parteneriat Strategic care exista intre UE si China, practic doua din cele trei mari puteri economice ale lumii si exista in acest cadru un forum de cooperare intre statele central-est europene si China, care are pe masa de lucru proiecte ce pot fi accesate la limita a zece miliarde de dolari, finantare pusa la dispozitie de statul chinez. Suntem profund interesati de accesarea acestei linii de credit si in egala masura am formulat aceasta propunere in intalnirile atat cu vicepremierul chinez, cat si cu ministrul chinez, ca sa putem gazdui in Romania, in cursul anului urmator, cea de-a doua editie a Forumului Europa Centrala si de Est – China, pentru ca este un forum extrem de important. Reactia a fost de deschidere”, a conchis Corlatean.
Forumul China – Europa Centrala si de Est este o initiativa chineza prin care China doreste sa-si dezvolte relatiile cu statele din Centrul si Estul Europei si sa contribuie in acest fel la dezvoltarea relatiilor pe plan mai larg dintre China si UE.
Primele doua editii ale Forumului s-au desfasurat la Budapesta, in 2011, respectiv la Varsovia, in 2012, cu ocazia turneelor europene ale premierului chinez, Wen Jiabao.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *