Pe 20 februarie 2013, la Hotel Intercontinental, din Bucuresti, se deruleaza lucrarile conferintei „Rooftop Solar PV Conference 2013”, eveniment dedicat pietei panourilor fotovoltaice instalate la acoperisuri si organizat de PV Romania.
Tema centrala a simpozionului este constituita de identificarea principalelor oportunitati care pot determina dezvoltarea pe scara larga a proiectelor specifice in tara noastra, mai ales ca exista toate premisele potrivit carora industria fotovoltaica se va dezvolta, in 2013, la un nivel superior in comparatie cu alte segmente ale pietei. Beneficiind de una dintre cele mai generoase scheme de sprijin din intreaga Europa, proiectele ce presupun montajul de panouri solare (PV), ce vor alimenta reteaua nationala de electricitate in acest an, au toate sansele sa se finalizeze, dupa cum sustin organizatorii conferintei. „Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) lucreaza in acest moment la estimarea subventiilor si tarifelor pentru instalatiile ce folosesc energie regenerabila RES, inclusiv in ceea ce priveste proiectele fotovoltaice pentru cladiri. Acestea ar putea fi aplicate din luna aprilie 2013, pentru anumite categorii de sisteme”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, membru al comitetului de reglementare al ANRE si unul dintre conferentiarii prezenti la eveniment. In timp ce proiectele cu adevarat semnificative din sectorul fotovoltaic au vizat – si este posibil sa urmareasca in continuare – montajul panourilor la sol (cu o capacitate functionala de 50 MW in Romania), elementele solare instalate pe acoperisul imobilelor reprezinta o alternativa atractiva, creand o combinatie durabila intre marile parcuri solare si cladirile sustenabile, independente din punct de vedere energetic. „Din experienta pe care o detinem, am constata ca parcurile solare au impulsionat initial intr-un ritm alert piata panourilor fotovoltaice, dar numai livrarea sistemelor ce pot fi montate la acoperisuri reprezinta o afacere pentru viitor, iar in Romania se observa un potential imens in acest sens, pentru ca exista numeroase imobile prevazute cu acoperisuri noi ce permit instalarea panourilor PV”, a explicat Ales Spacil, reprezentant al departamentului de afaceri internationale al companiei Conergy Italia SpA.
Structurate in trei sesiuni, lucrarile conferintei – aflate in desfasurare – sunt moderate de Adrian Ion, vicepresedintele Asociatiei pentru Industria Fotovoltaica din Romania (RPIA), fiind dezbatute subiecte pe teme de actualitate, cum ar fi planurile guvernamentale si noutatile legislative din domeniu, criteriile ce trebuie indeplinite pentru ca un acoperis sa se preteze montajului de panouri PV, diferentele principale dintre sistemele functionale la sol si cele pentru acoperisuri, posibilitati pentru proprietarii cladirilor in vederea asigurarii independentei energetice, aspecte legate de inchirierea suprafetei unui acoperis pentru instalarea panourilor PV (din perspectiva pietei imobiliare), fiind subliniate si riscurile aferente acestei operatiuni etc. Printre conferentiari, impreuna cu Zoltan Nagy-Bege si Ales Spacil, se mai afla: Ion Lungu (Asociatia Producatorilor de Energie Electrica din Romania – AFEER), Silvia Vlasceanu (Asociatia pentru Utilitati in Energie – ACUE), Adriana Gutiu (avocat, asociat senior la Reff & Associates – birou membru al Deloitte Legal), Silvia Popa (partener la Schoenherr), Laura Neacsu (avocat al Noerr), Alexandru Cojocaru (Schneider Electric), Laszlo Farkas (IBC Solar), Apostolos N. Pappas (YGEG GmbH), Paul Lazia (Gras Savoye), Pavel Beby (Alukonigstahl), Ivan Lokere (Alinso Group), Octavian Neagu (Selgros) si Mihai Toader-Pasti (manager de proiect al echipei din Bucuresti ce dezvolta proiectul pentru Solar Decathlon Europe). Informatii suplimentare, la www.pvromania.ro