Parcul Dendrologic de pe Mamut, ianugurat oficial

0
651
Parcul Dendrologic de pe Mamut, ianugurat oficial
Parcul Dendrologic de pe Mamut, ianugurat oficial

Parcul Dendrologic “Dr. Ion Vlad” din municipiul Alba Iulia, unde atat albaiulienii cat si turistii vor avea ocazia sa se refugieze intr-o adevarata oaza de liniste, a fost inaugurat oficial joi, 1 Mai, in prezenta autoritatilor locale si a custodelui Nicolae Patranjan. Locul de promenada aflat deasupra orasului, in zona Mamut pe Valea Popii, pune la dispozitia pasionatilor de plimbari in aer liber un spatiu vast, planificat minutios, astfel incat cei care il vor vizita, dupa poarta de intrare, se vor cufunda imediat intr-o mare de verdeata, cu o atmosfera de pace si armonie.

Parcul Dendrologic, aflat departe de agitatia cotidiana si zumzetul orasului, se intinde pe o suprafata de 22 de hectare. Peste 1200 de specii de plante romanesti si exotice existene, dar si pasari care si-au gasit refugiul aici, pot fi admirate in parcul natural.

Infrastructura acestuia consta in principal din imprejmuire, alea principala asfaltata si dotarea cu cele necesare pentru public, banci, copertine, cabine ecologice, locuri de odihna, cosuri de gunoi si podete. Totodata, locatia dispune de o parcare de 600 mp.

In cateva saptamani, potrivit primarului Mircea Hava, se va da drumul si la pista de biciclete si zona unde oamenii pot sa faca un gratar, cu parcare si restaurant, aflate langa parcul natural.

Daca la momentul actual accesul spre parc se face pe un drum noroios, neasfaltat, pe Valea Popii, potrivit edilului orasului, strada va fi modernizata, acum este in lucru si se introduce canalizarea. Primarul Mircea Hava a spus ca aceasta va avea cel mai frumos iluminat public, fiind una dintre primele strazi care tot ceea ce inseamna curent si bransamente vor fi sub pamant. Pentru toti cei care vor veni sa vada aceasta minune, primarul doreste ca pe aici sa poata circula si autobuzul.

Parc Dendrologic Alba Iulia042Acest “mic paradis” – parcul natural a fost conceput in anul 2001 de catre inginerul silvic Nicolae Patranjan, iar in 2009 obiectivul a fost preluat de primarie.

Numele parcului a fost dat “pentru cinstirea unui mare silvicultor roman din judetul Alba”, primul inginer silvic, Ion Vlad, nascut la Pianu.

Accesul catre Parc va fi modernizat iar pista de biciclete, restaurantul si locul pentru gratare vor fi date in folosinta in curand

La inaugurarea parcului, primarul Mircea Hava a precizat ca strada Valea Popii va fi pavata, fiind scoasa deja la licitatie, iar accesul, in maxim trei luni de zile va fi asa cum trebuie, inclusiv cu trotuare. Pana atunci, in cateva saptamani, se va da in folosinta, cu toate ca se foloseste si acum, pista de biciclete, dar nu numai. Ci si posibilitatea de a se intra intr-un spatiu in care se poate parca si in care va exista un restaurant, loc de barbeque, tot ce trebuie pus intr-o anumita zona ca cei care doresc sa faca miscare sa poata sta sa serveasca masa”, a mentionat acesta.

Proiectul este al inginerului silvic Nicolae Patranjan, care si-a dedicat o mare parte din viata pentru acest parc. “Tin sa-i multumesc domnului inginer. Vin cu toata placere aici. Dansul este custodele, el se ocupa, tot timpul este de lucru aici. Sper ca oamenii care vin sa vada sa inteleaga ca aici este foarte mult de munca, foarte multi bani, dar in primul rand multa dragoste. Ceea ce spuneam acum cativa ani, ca aici va fi o zona in care toata lumea va veni, iata ca s-a intamplat. Fiecare centimetru patrat de aici l-am batut cu pasul”, a declarat Mircea Hava.

De la 50 de specii, la peste 1200 existente, raritati si curiozitati

Parc Dendrologic Alba Iulia033Daca inainte locul din padure era negru, prin grija inginerului silvic Nicolae Patranjan, acum a ajuns o minune peisagistica. “Am pornit cu 50 de specii existente in 2001 si am ajuns acum la peste 1200 de specii. Lucrarile sunt in curs, cele biologice, dar datorita stadiului la care se afla la ora actuala a putut fi deschis publicului. Nu putem spune ca lucrarile sunt terminate. Intr-o asemenea zona, intr-un astfel de parc, se lucreaza zeci, poate sute de ani, pentru ca tot timpul este ceva de facut, de imbogatit, de inlocuit, scopul final fiind crearea unui peisaj estetic vitalizant si sper ca deja am reusit.

Ceea ce am realizat aici deja este reconstructia ecologica. In aceasta zona nu mai exista nimica, locul era negru in padure. La ora actuala s-au insutit speciile cantatoare de pasari, ceea ce a condus la excluderea aproape in totalitate a tratamentelor chimice. De asemenea, au reaparut ghioceii, am adus si noi alte specii perene, pe langa cele lemnoase care constituie baza colectiei”, a spus Nicloae Patranjan.

Peste 90% din speciile existente in parc au fost crescute in pepiniere de catre inginerul silvic, restul au fost achizitionate fie cu bani fie prin schimb cu unitati similare din tara, parcuri dendrologice si gradini botanice.

Pe langa speciile forestiere existente in Parc, s-a incercat a se aduce in majoritate specii romanesti de arbori si arbusti, dar cele mai multe sunt exotice, cu seminte, puieti si butasi aduse din parcurile din tara.

Pe langa speciile care au functie ornamentala, hibrizi in general, in parc exista si specii rare sau curiozitati, cum ar fi spre exemplu bambusul. “Acesta creste 50 de centimetri pe zi. Are si tufa mama care este invaziva, dar se tine sub control, rezista destul de bine, in iernile grele mai pierde din frunze, dar se reface” a explicat acesta.

“Mai sunt si altele care nu au nume romanesc dar sunt foarte interesante ca frunzis culoare, cum ar fi Cuningamia, care exceleaza fie prin portul pe timpul verii sau prin coloratia de toamna, iar magnoliile bineinteles primavara” , a mai spus acesta.

Cert este ca toti cei care vor vizita Parcul Dendrologic din Alba Iulia vor putea admira la fiecare pas, raritati aduse din toata lumea, peste 1.200 de plante si arbori, le vor incanta privirea.

Cum ajungi la Parcul Dendrologic

Accesul la Parcul Denrologic se face din drumul national care duce spre Zlatna, se face stanga inainte de Micesti, pe Strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit si apoi din nou stanga, pe Strada Valea Popii, pana la parc.

Drumul poate fi parcurs si pe jos in mai putin de o ora, sau cu bicicleta, urmand aceleasi indicatii. “Indiferent cum ar calatori cineva spre ”minunea” din Valea Popii, recompensa este aceeasi: 22 de hectare de padure frumoasa, cu alei de promenada printre specii rare de plante si cu locuri de odihna de unde nu iti vine sa mai pleci”.

Programul de functionare pe durata acestei veri este intre orele 9.00-21.00, intrarea fiind gratuita pe toata perioada lunii mai. Din iunie, intrarea va fi 1 leu pentru copii si 2 lei pentru adulti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.