Parcul Natural Urban Vacaresti va transforma Romania intr-o Arca a lui Noe pentru toate tarile europene

Parcul Natural Urban V?c?re?ti va transforma România într-o Arc? a lui Noe pentru toate ??rile europene
Parcul Natural Urban Vacaresti va transforma Romania intr-o Arca a lui Noe pentru toate tarile europene
Parcul Natural Urban Vacaresti va transforma Romania intr-o Arca a lui Noe pentru toate tarile europene

Asociatia Salvati Dunarea si Delta si-a asumat calitatea de initiator al proiectului Parcul Natural Urban Vacaresti. Dupa ce a obtinut si votul Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru transformarea zonei in parc natural, acum se lucreaza la obtinerea statutului de „arie protejata” pentru care este nevoie de un studiu de fundamentare stiintifica. Specialistii apreciaza ca prin amenajarea Parcului Natural Urban Vacaresti, Romania va fi Arca lui Noe pentru toate tarile europene.

Proiectul pentru infiintarea Parcului Natural Urban Vacaresti intra, de joi, in dezbatere publica pentru 30 de zile. In luna iunie va intra pe agenda sedintei de Guvern. Dupa ce zona Vacaresti va fi declarata „arie protejata”, Romania se va putea mandri cu cel mai mare parc natural urban din Europa. Autoritatile sustin ca deja au aparut oportunistii care vor sa profite de pe urma terenurilor din zona. „S-au cumparat drepturi litigioase, iar Ministerul Mediului este asaltat de sute de petitii”, sustine Anne Juganaru, secretar de stat in Ministerul Mediului. Oficialul declara ca minunea care s-a petrecut in Delta Vacaresti cu privire la dezvoltarea unui ecosistem natural umed este urmarea indiferentei edililor, care nu s-au incumetat sa proiecteze si sa valorifice terenul. In plus, pentru construirea unui ansamblu rezidential ar fi avut nevoie sa darame digul si le-a fost teama ca zona se va inunda. Din fericire, natura si-a intrat in drepturi, iar acum este o bogatie de specii rare de fauna si flora. Din cele 183 de hectare, circa 40 ha sunt revendicate de fostii proprietari.

Problema fondurilor pentru administrarea, intretinerea si protectia parcului nu este inca solutionata. Autoritatile cauta idei pentru atragerea fondurilor, estimate la 100.000 de euro pe an. „Niste tineri de la Facultatea de Drept au venit cu o idee interesanta, care ar putea fi aplicata: pe biletele la meciurile de fotbal sa aplicam un timbru, iar banii sa intre in conturile parcului”, a spus secretarul de stat Anne Juganaru.

Retrocedarile, in mare incurcatura

„In anii ’80, s-a decis demolarea zonei. S-a emis un decret de expropriere care nu a fost semnat. De aici au decurs o serie de incurcaturi, iar casele au fost daramate fara sa existe vreun act, o decizie scrisa si semnata. Lucrurile sunt complicate si multe rani au ramas neinchise. Cu siguranta, oamenii indreptatiti vor primi despagubiri financiare pentru exproprieri. Vrem ca aici sa aiba loc lectiile de biologie in aer liber si poate construim un laborator de cercetare stiintifica. De aceea vom analiza modalitatile de amenajare a parcului cu interventii cat mai mici”, a spus secretarul de stat Anne Jeuganaru.

O minune a naturii

Popularitatea zonei Vacaresti a crescut brusc dupa ce prestigioasa revista „National Geographic“ a publicat un articol amplu despre „Delta dintre Blocuri”, semnaland publicului existenta in groapa Vacaresti din centrul Capitalei a unei zone umede intinse, o oaza de biodiversitate aproape neverosimila pentru un mare oras. Din acel moment, atentia acordata acestui spatiu a crescut, discutandu-se din ce in ce mai ferm despre necesitatea de a-l proteja, a-l transforma intr-un parc natural. Apoi s-a vorbit insistent despre recunoasterea prin lege a ceea ce natura a realizat in 23 de ani de neinterventie umana: o arie de natura salbatica de 183 de hectare.

Cercetatorii au realiza un inventar al speciilor de plante si animale existente in zona. Miile de fotografii realizate au impresionat opinia publica si oamenii de stiinta. „Cuvantul nu e de-ajuns, imaginea e totul. Zona are izvoare nesecate. Nimeni nu stie si nu poate explica cum au ajuns aici 6 vidre, vulpile, bizamii sau reptilele. Este o oaza de salbaticie in mijlocul unui oras aglomerat. Este Casa Poporului a biodiversitatii sau Muzeul «Antipa» cu animale vii”, a spus Cristian Lascu, redactor-sef al revistei „National Geographic“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *