Parjoale vegetale cu secrete

Parjoalele vegetale Aldis par o solutie foarte buna in perioada postului. Compozitia lor insa poate spune altceva: „proteina vegetala din soia, amidon din cartofi, ulei vegetal, sare, apa, condimente, zaharuri, arome, pesmet, stabilizator: di-polifosfati de sodiu E 450 si E 452, antioxidan: acid ascorbic E 300, izoascorbat de sodiu E 301, agent de ingrosare: caragenan E 407, potentiator de aroma: glutamat monosodic E 621.”

ANALIZA. Parjoalele vegetale sunt un produs pe baza de soia si amidon rafinat din cartofi, ulei vegetal din sursa botanica nespecificata, sare, condimente (nu ni se spune de care), zaharuri nespecificate, pesmet si o serie de aditivi alimentari din categoria stabilizatorilor, antioxidantilor, agentilor de ingrosare si potentiatorilor de aroma.

Savoarea produsului este data de potentiatorul de gust si aroma, gutamatul monosodic care stimuleaza puternic apetitul. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare atrage atentia ca E 621 are in compozitie compusi de transformare metabolica care au efect neurotoxic. Monoglutamatul de sodiu poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slabiciune, greata, senzatii de arsura in antebrat si ceafa, modificari de ritm cardiac si respiratie dificila. De asemenea, poate declansa persoanelor sensibile maladiile Hungtington, Alzheimer, Parkinson.

Un alt aditiv alimentar periculos folosit pentru acest produs este E 407, caragenaan care impiedica asimilarea mineralelor si a unor grasimi. La un consum mai ridicat, acest agent de ingrosare are actiune laxativa si poate provoca alergii persoanelor sensibile. Cel mai nociv efect manifestat efect toxic provocand ulcer si cancer.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat persoanelor alergice, astmaticilor, celor cu densitate osoasa scazuta si osteoporoza, cardiacilor, hipertensivi, renali, hepatici, celro cu maladii neurologice si neurodegenerative, suferinzilor de cancer. Este interzis copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza. De asemenea, suferinzii de celiachie nu vor consuma acest produs din cauza continutului de gluten.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *