Parteneriat strategic intre Rosneft si Exxon pentru explorarea de petrol si gaze naturale in Oceanul Actic si Marea Neagra

0
453
Iranul atenţionează că preţul petrolului ar putea ajunge la peste 250 de dolari
Parteneriat strategic intre Rosneft si Exxon pentru explorarea de petrol si gaze naturale in Oceanul Actic si Marea Neagra

Compania rusa producatoare de petrol Rosneft si U.S. Exxon Mobil Corp, cel mai mare producator de petrol din America, au dezvaluit detalii despre parteneriatul strategic care va conduce la explorarea de petrol si gaze naturale in Oceanul Actic si Marea Neagra. Miscarea va asigura companiei ruse un punct strategic pe pietele din SUA si Canada.

Exxon si Petrom au descoperit in luna februarie a acestui an 84 de miliarde de metri cubi de gaze in adancul Marii Negre, adica consumul Romaniei pe 6 ani sau circa 14 mld. dolari.

Parteneriatul celor doi giganti, dezvaluit initial in august anul trecut, a semnalat un castig imens pentru Exxon Mobil fata de o serie de competitori care isi doresc sa acceseze o parte din cele mai mari descoperiri de noi rezerve de petrol si gaze din lume.

Proiectul de explorare propus de Exxon Mobil si Rosneft vizeaza Marea Kara, aflata la nord de cercul polar arctic, si Marea Neagra. Companiile vor cheltui initial circa 3,2 mld. dolari pentru dezvoltarea celor doua proiecte, conform estimarilor.

Proiectele Nord Americane, dezvaluite pentru prima oara luni, aduc subsidiarei Rosneft, Neftegaz Holding America, o participatie de 30% in proiectul La Escalera Ranch dezvoltat de Exxon in vestul Texasului, unde compania petroliera foloseste cele mai avansate tehnici de explorare. Trei sonde de explorare au sapat pana acum in proiect, care se presupune ca detine petrol si „gaz umed“, un amestec de gaz natural si combustibili lichizi precum etanul, propanul si butanul.

Neftegaz va mai avea dreptul ca achizitioneze o participatie de 30% in alte 20 de locatii ce urmeaza a fi determinate, detinute de Exxon in partea vestica a Golfului Mexic; in timp ce o alta unitate a Neftegaz va controla o participatie de 30% in formatiunea de cadmiu din Alberta, Canada, unde compania rusa spera sa invete mai multe despre forarea unor campuri petroliere neconventionale.

Aceasta este prima data cand o firma din energie controlata de guvernul rus a preluat o participatie semnificativa intr-un proiect energetic american, spune Lysle Brinker, director of equity research in cadrul companiei de cercetare IHS Herold. Exxon este cea mai mare companie petroliera listata din lume, dupa capitalizarea bursiera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.