Pestele clown a disparut datorita cresterii nivelului emisiilor de dioxid de carbon

pestele clownPovestea pestelui clown care s-a pierdut in mare in filmul din 2003, Finding Nemo, poate fi un semnal de alarma-caci cresterea nivelului dioxidului de carbon din apa impiedica dezvoltarea acestei specii de pesti, declara specialistii.
Testele facute larvelor pestelui clown au aratat ca acestea sunt dezorientate si sunt in imposibilitatea de a gasi un loc propice dezvoltarii, daca au ajuns intr-o portiune unde apa marii a absorbit mult peste limita dioxid de carbon din atmosfera.
Efectul are un potential devastator pentru mai multe populatii de pesti, deoarece acestea se bazeaza pe miros pentru a gasi habitatul potrivit pentru a traii, au declarat specialistii care au studiat impactul gazelor cu efect de sera cu privire la viata marina.
Oceanele Planetei absorb cantitati impresionante de dioxid de carbon eliberat de arderea combustibililor fosili, si astfel apele devin acide. Nivelul ph-ului din ocean a scazut pana la 0.1 puncte de la inceputul erei preindustriale. Insa, o data cu cresterea emisiilor de carebon se asteapta ca nivelul ph-ului sa mai scada cu 0.3 pana la 0.4 puncte pana in 2100.
In resvista Proceedings, publicata de Academia Nationala de Stiinta din SUA, specialistii descriu cum isi pierd larvele pestelui clown abilitatea de a se orienta dupa miros in apele acide, proces ce afecteaza sistemul lor olfactiv.
“Pestii clown nu pot face distinctia intre proprii parinti si alti pesti, si devin atrasi de substante pe care in mod normal le-ar evita. Asta inseamna ca larvele au mai putine sanse sa-si gaseasca un habitat favorabil, ceea ce ar fi devastator pentru populatiile pestelui clown”, a declarat Kjell Dovin, co-autor de la Universitatea din Oslo.
Larvele pestelui clown sunt purtate de curentii marini. In studiu, specialistii au studiat usurinta cu care larvele se deplaseaza dupa miros in apele cu un nivel al ph-ului de 8.15, si le-au comparat cu rezultatele obtinute din simularile conditiilor asteptate in 2100. La un nivel al ph-ului de 7.8, larvele au incetat sa se mai ghideze dupa mirosul eliberat de recifurile de corali si anemone. In schimb, acestea urmeaza mirosuri pe care in mod normal le evita, inclusiv cele emise de plante si de alte organisme daunatoare populatiilor de pesti clown. Larvele, de asemenea, si-au pierdut abilitatea de a distinge intre proprii parinti si alti pesti. La un nivel al ph-ului de 7.6, larvele si-au pierdut capacitatea de a urma orice fel de miros in apa, si chiar au innotat in deriva.

Sursa :The Guardian

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,331FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente