Petrom: Am sapat 1.500 de sonde noi in ultimii 10 ani

Petrom: Am sapat 1.500 de sonde noi in ultimii 10 ani
Petrom: Am sapat 1.500 de sonde noi in ultimii 10 ani

Oficialii Petrom spun ca au reusit sa stopeze declinul natural al productiei de petrol si gaze din tara dupa ce au modernizat parcul de sonde si au sapat altele noi.

Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania si singurul producator de titei si gaze din tara, au fost forate 1.500 de noi sonde din 2005 pana acum si a modernizat 60% din tot parcul de sonde operate, a declarat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru Explorare si Productie, in cadrul unei conferintei internationale National Oil Companies Congress, ce a avut loc zilele trecute la Londra.

Petrom opereaza circa 9.000 de sonde.

„Romania este un caz aparte in industria de petrol si gaze. A fost, acum 100 de ani, unul dintre cei mai mari producatori de gaze din lume, insa acum se lupta cu zacaminte foarte batrane, foarte costisitor de exploatat. Am investit foarte mult pentru a stabiliza productia si pentru a debloca rezerve suplimentare de titei si gaze, iar rezultatele incep sa se vada”, a spus Selischi.

Potrivit datelor avansate de companie, Petrom a investit 10 miliarde de euro in ultimii noua ani, cea mai mare parte in segmentul de explorare si productie.

Anul trecut, Petrom a reusit, in premiera sa stopeze declinul natural al productiei de petrol si gaze din Romania si chiar sa raporteze o usoara crestere a cantitatilor extrase, dar, cu toate acestea, productia curenta a companiei mai reprezinta doar o treime din varful atins in 1976.

Productia medie in Romania a fost, in 2013, de 171.400 bep/zi, in crestere fata de nivelul de 170.500 bep/zi.
In acest an se implinesc 10 ani de la momentul privatizarii Petrom cu grupul austriac OMV, perioada in care, potrivit contractului, redeventele datorate statului roman nu au putut fi modificate. Discutiile pe marginea cresterii redeventelor intre oficialii companiei petroliere si cei ai statului au inceput deja. Cei de la Petrom au tot spus ca, inainte ca autoritatile sa ia o decizie referitoare la cresterea fiscalitatii la care va fi supusa productia de petrol si gaze din Romania, oficialii trebuie sa cunoasca specificul productiei de la noi.

„Majoritatea zacamintelor pe care le opereaza OMV Petrom sunt zacaminte mature, exploatate de peste 40 de ani, care si-au atins varful de productie cu multi ani in urma. Aceste zacaminte mature au o podere de aproape 90% in portofoliul nostru” a explicat Selischi. „Zacamintele sunt foarte fragmentate. Circa o treime din productia noastra vine din zacaminte de dimensiuni reduse, care reprezinta circa 90% din zacamintele noastre. Nivelul mediu al productiei per zacamant este de circa 700 bep (barili echivalent petrol)/zi; pentru comparatie, productia medie per zacamant este de circa 5.000 bep /zi in Marea Britanie sau de 300.000 bep/zi in Arabia Saudita” a mai spus directorul Petrom.

Nivelul actual al redeventelor este cuprins intre 3,5% si 13,5% din valoarea productiei, in functie de zacamant, cu o medie de 7%. Potrivit ultimelor estimari (firma de cercetare Global Data), este de asteptat ca nivelul mediu al redeventelor sa ajunga undeva la 10%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *