Petrom cauta gaze in apele Ucrainei

Petrom cauta gaze in apele Ucrainei

Un consortiu Exxon Mobil si Royal Dutch Shell, din care mai fac parte OMV Petrom si compania ucraineana de stat, Nadra, a castigat o licitatie pentru exploatarea de gaze la un zacamant din Marea Neagra ce apartine Ucrainei, potrivit Ukrainian News Agency. Vecinii nostri spera ca marile companii energetice la nivel mondial sa descopere rezerve de petrol si gaze in Marea Neagra, in incercarea de reducere a dependentei de importurile din Rusia.

Autoritatile de la Kiev au aprobat oferta consortiului condus de Exxon si Royal Dutch Shell, in detrimentul celei facute de grupul rus Lukoil. „Ne asteptam la descoperirea unor rezerve mari de hidrocarburi la zacamantul Skifska, similare cu cele explorate de Exxon Mobil si OMV Petrom pe coasta romaneasca“, a afirmat un oficial guvernamental ucrainean. Presedintele Camerei americane de Comert din Ucraina, Jorge Zukoski, a declarat ca aducerea unor grupuri energetice majore „reprezinta o schimbare de model pentru securitatea energetica a tarii si climatul investitional“. „Guvernul a realizat ca obtinerea reducerii preturilor din partea Gazprom nu va fi usoara. Asa ca au decis sa exploreze alte oportunitati pentru imbunatatirea pozitiei de negociere, acceptand ca producatori majori sa participe la productia interna de petrol si gaze“, a aratat Dennis Sakva, analist in domeniul energiei la banca de investitii Dragon Capital, din Kiev.

Decizia autoritatilor ucrainene vine la cateva luni dupa ce Ucraina a selectat Chevron si Shell pentru exploatarea prin tehnologii neconventionale a unor perimetre de zacaminte terestre de hidrocarburi. Schimbarea de strategie a autoritatilor de la Kiev vine in urma incercarilor esuate ale presedintelui Viktor Yanukovici de a convinge Gazprom sa reduca pretul gazelor livrate Ucrainei.

ExxonMobil Exploration and Production Romania si OMV Petrom au anuntat, in luna februarie, ca au facut o descoperire semnificativa de gaze la perimetre romanesti din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde de metri cubi, care echivaleaza cu de trei-sase ori consumul anual al Romaniei. Zacamantul a fost descoperit in urma forarii putului Domino-1 de catre ExxonMobil, prima operatiune la mare adancime in largul tarmului romanesc, cu o adancime de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat in Blocul Neptun, la 170 de kilometri de tarm, in ape cu o adancime de aproximativ 930 de metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *