Pilula la 35 de ani!

0
352

Prescrierea unei contraceptii orale dupa varsta de 35 de ani trebuie sa se faca prin respectarea stricta a contraindicatiilor. Iata ce trebuie sa stii despre utilizarea pilulei in aceasta categorie de varsta!
pilula

In afara de beneficiul principal al pilulei, contraceptia, celelalte avantaje sunt reprezentate de reducerea riscului de cancer la ovar, o probabila scadere a riscului de cancer de colon si o mai buna reglare a fluctuatiilor hormonale in peri-menopauza.
Iata care sunt factorii ce pot pune probleme in administrarea pilulei la aceasta varsta:

Presiunea arteriala
Contraceptivele orale tind sa mareasca presiunea arteriala, insa doar pe moment, ea revenind la normal in 3-6 luni. Singura contraindicatie a pilulei este hipertensiunea arteriala, cea mai mare de 160-100 mmHg. Cu toata acestea, daca boala este bine controlata prin tratament, ea nu este incompatibila cu pilula, cu conditia sa-ti supraveghezi regulat presiunea arteriala si sa te lasi de fumat.

Colesterolul
La aceasta varsta, este bine sa-ti controlezi nivelul de colesterol inainte de a incepe sa iei contraceptive orale (trebuie sa stii ce valori ai pentru colesterolul LDL, HDL si pentru trigliceride). Estrogenii se pare ca au efecte benefice asupra colesterolului, dar maresc trigliceridele, in timp ce progesteronul are un efect invers.

Tutunul
Combinarea pilulei cu tabagismul creste puternic riscul de boli cardiovasculare. Riscul de deces cardiovascular pentru femeile care folosesc un contraceptiv oral si fumeaza este de 3 la 100 000 la categoria 15 – 34 ani, si de 29 la 100 000 la categoria 35 – 44 ani. De aceea, contraceptivele orale sunt absolut contraindicate la fumatoarele trecute de 35 de ani, care depasesc 15 tigari pe zi.

In concluzie
Contraceptivele orale pot fi pescrise fara niciun pericol la numeroase femei trecute de 35 de ani, si acest lucru este valabil pana la menopauza, avand in vedere si celelalte benefiici ale pilulei, in afara de simpla contraceptie.
Totusi, femeia trebuie sa fie constienta ca exista unele riscuri, de aceea ea trebuie sa respecte contraindicatiile pilulei si sa supravegheze factorii de risc!

Sursa: Ele.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.