Romania recicleaza peste 6% din totalul deseului menajer generat, desi din statistica europeana rezulta faptul ca procentajul se situeaza la 1%, a declarat, pentru AGERPRES, Sorin Cristian Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje.
‘(…) a aparut o noua obligatie fata de Uniunea Europeana, cea de reciclare a 50% din deseul menajer pana in 2020. In prezent, singurele statistici pe care le avem din acest punct de vedere dateaza din 2010 si situeaza Romania pe ultimele locuri in Uniunea Europeana la capitolul reciclare – cu un procent de 1% reciclare din totalul deseului menajer generat (conform Eurostat, 2010). Din studiul compozitiei deseurilor din gospodarii, realizat recent de catre compania noastra, estimam ca acest procent este undeva peste 6%. Chiar si in acest caz, mai avem un drum lung de parcurs, iar ritmul de crestere a procentului de reciclabilitate trebuie sa fie extrem de rapid’, a afirmat Popescu.
Potrivit sefului Eco-Rom Ambalaje, Romania incheie in acest an un capitol important in domeniul reciclarii, respectiv atingerea pragului maxim de valorificare a 60% din deseurile de ambalaje puse pe piata.
‘In primul rand, trebuie mentionat faptul ca anul acesta se incheie un capitol important din domeniul reciclarii, si anume atingerea pragului maxim de valorificare a 60% din deseurile de ambalaje puse pe piata. Prima obligatie de reciclare in cazul ambalajelor a aparut in 2004 – este vorba despre reciclarea a 15% din deseurile de ambalaje puse pe piata – obligatie care a crescut treptat, atat pentru cantitatile totale de ambalaje puse pe piata, dar si pentru fiecare tip de material in parte (…) si pentru anumite ambalaje (…) Toate tintele de reciclare a ambalajelor au fost indeplinite an de an, iar aceasta reusita a fost posibila prin aportul industriei si, implicit, al Eco-Rom Ambalaje care realizeaza peste 75% din obligatia nationala de reciclare a deseurilor de ambalaje’, a explicat directorul general al Eco-Rom Ambalaje.
Conform celui mai nou raport al Comisiei Europene /CE/, publicat in luna martie 2013, in Romania se recicleaza doar 1% din deseurile municipale, rezultat care situeaza tara pe penultimele locuri ale clasamentului Uniunii Europene /UE/. In 2010, cele mai bune rate de reciclare din UE le-au avut Austria (63%), Germania (62%), Belgia (58%) si Olanda (51%).
Prin Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deseurile, Romania si-a asumat tinte explicite privind valorificarea prin reciclare a deseurilor pentru 2013, tinta globala de reciclare a deseurilor din ambalaje fiind de 60%. De asemenea, pana in anul 2020, principala obligatie privind deseul municipal asumata de Romania fata de Uniune o reprezinta reciclarea a 50% din masa totala pentru hartie, metal, plastic si sticla, iar pentru deseurile nepericuloase provenind din activitati de constructie si demolari de minimum 70% din masa.