Porumbul modificat genetic, cultivat si in Romania, este toxic pentru organele interne

Agent Green cere ministrului Mediului, Laszlo Borbely, sa protejeze sanatatea oamenilor si a mediului de riscurile OMG si sa interzica importul si cultivarea porumbului modificat genetic MON810.porumb modificat genetic

Agent Green a facut public un nou studiu realizat de Universitatile din Rouen si Caen care arata ca porumbul modificat genetic MON810 cultivat si in Romania prezinta semne de toxicitate pentru organele interne rinichi si ficat, precum si alte efecte asupra inimii, glandelor suprarenale si splinei pe animalele testate.

Organziatia isi atribuie anunturile anonime publicate in ziarele nationale de saptamana trecuta prin care a exprimat intentia de a recruta in regim de voluntariat femei insarcinate si care alapteaza pentru a fi supuse testelor de toxicitate a porumbului MON810 produs de corporatia agro-chimica americana Monsanto.

„Cu exceptia angajatilor companiei Monsanto si a simpatizantilor acesteia din Guvernul si din Parlamentul Romaniei nu intentionam sa folosim drept cobai pentru OMG nicio fiinta vie de pe planeta. Vrem sa atragem atentia ministrului mediului ca acest porumb modificat se comercializeaza in Romania si ca este posibil sa fie consumat chiar si de catre femei insarcinate sau care alapteaza”, a spus Oana Suciu, coordonator proiecte Agent Green.

Agent Green a solicitat ministrului Mediului o intrevedere pentru inmanarea studiului si discutarea problematicii OMG, insa acesta a refuzat dialogul si a solicitat o prezentare a organizatiei desi aceasta fusese oferita in cererea de intrevedere, potrivit organizatiei.

Romania se numara printre ultimele state membre ale UE care inca permit cultivarea MON810. Bulgaria a anuntat saptamana trecuta introducerea unui moratoriu de 5 ani la cultivarea de OMG. Sase state membre au interzis acest porumb, iar alte 15 state nu il cultiva deloc. Suprafata cultivata in tara noastra cu acest porumb in ultimii trei ani insumeaza 10 572 ha, dar locatiile culturilor sunt tinute in secret de Ministerul Agriculturii. Agent Green a dat in judecata ministerul, iar desecretizarea este in curs de realizare. Se estimeaza ca productia totala de MON810 obtinuta in ultimii 3 ani este de 44.000 tone, dar nu se stie la ce a fost folosita aceasta pentru ca aceste informatii sunt de asemenea secrete, spune Agent Green.

„In vremuri cand a devenit tot mai dificil sa alegem sa consumam altceva decat alimente produse industrial, plantele modificate genetic sunt doar un risc suplimentar atat pentru sanatate, cat si pentru productia ecologica care poate fi contaminata si compromisa total de OMG. Ministrul mediului si cel al agriculturii trebuie sa stie aceste riscuri si sa inteleaga ca cea mai buna optiune pentru Romania este sa continue cu agricultura conventionala si sa sprijine activ agricultura ecologica care ofera alimente sanatoase si deschidere pe piata europeana”, a incheiat Suciu.

Sursa: Realitatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *