Prelungirea duratei de viata a centralelor nucleare din Germania, o „punte” spre energia regenerabila

Coalitia de guvernamant din Germania a decis prelungirea duratei de viata a centralelor nucleare, masura puternic criticata de partidele de opozitie si de activistii de mediu, relateaza luni Deutsche Welle.

„Va fi o prelungire decalata a duratei de viata”, a declarat duminica seara, pentru Reuters, un oficial guvernamental ramas sub protectia anonimatului. Acesta a precizat ca centralele vor fi impartite in doua grupuri, in functie de anul in care au fost construite, pentru a determina datele la care vor fi inchise.
Potrivit agentiei germane de presa DPA, schimbarile prevazute presupun ca reactoarele mai noi, construite dupa 1980, vor functiona cu 14 ani mai mult decat fusese planuit initial de guvernul condus de fostul cancelar Gerhard Schroeder.

Centralele mai vechi vor mai fi tinute in activitate opt ani. Ministrul mediului Norbert Roettgen si cel al economiei Rainer Bruederle au confirmat duminica seara decizia privind extinderea duratei de viata a acestor centrale.
Coalitia de guvernamant a mai cazut de acord asupra unei taxe de 2,3 miliarde de euro ce va fi perceputa de la furnizorii de energie care folosesc bare de combustibil nuclear pentru a genera electricitate.

Totusi, taxa va fi limitata la o perioada de sase ani in urma obiectiilor din partea liderilor din aceasta industrie. Negocierile, care au durat 10 ore, survin in contextul unei dispute in legatura cu prelungirea duratei de viata a centralelor nucleare in Germania, care dureaza de mult timp.
Sute de demonstranti au marsaluit in afara cladirii guvernului unde cancelarul Angela Merkel se intalnea cu partenerii de coalitie Guido Westerwelle, liderul Partidului Liber-Democrat (FDP), si Horst Seehofer, din partea Uniunii Crestin-Sociale (CSU) din Bavaria, precum si cu alti lideri din parlament.

Cerand incetarea producerii de energie nucleara, unii dintre demonstranti au afisat bannere pe care era scris: „Energie nucleara: Numai riscul este garantat”. Intalnirea de duminica s-a concentrat pe prelungirea duratei de viata a centralelor nucleare cu inca 10-15 ani si pe impunerea unei taxe pe prevazutele profituri suplimentare ale companiilor de utilitati.

Guvernul lui Schroeder a decis in 2000 sa inchida toate centralele nucleare pana in 2021. Merkel vrea in schimb sa prelungeasca data limita de inchidere cu 10 sau 15 ani, pana cand sursele de energie regenerabila se vor dezvolta mai mult. Ea a descris aceasta prelungire ca fiind o ‘punte’.
Un raport guvernamental prezentat saptamana trecuta releva ca, fara energie nucleara, Germania poate sa uite tinta de reducere pana 2050 a emisiilor de CO2 cu 80% fata de nivelurile din 1990.

Opzozitia si organizatiile de mediu au criticat raportul, sustinand ca este o dovada ca Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a cedat in fata puternicului lobby din domeniul nuclear. „Guvernul german reinvie unul dintre cele mai mari conflicte sociale din Germania fara niciun motiv”, a declarat Sigmar Gabriel, liderul Partidului Social-Democrat (SPD), aflat in opozitie, pe marginea demonstratiei impotriva energiei nucleare care a avut loc duminica la Berlin.

Sondajele arata ca majoritatea germanilor sustin incetarea procesului de generare de energie nucleara. Germania are 17 reactoare nucleare active, care produc 22,6% din electricitatea generata in intreaga tara. Coalitia de centru-dreapta nu mai are o majoritate in Bundesrat, camera superioara a parlamentului german, astfel ca ratificarea propunerilor va fi dificila. Coalitia a sugerat ocolirea Bundesratului, declansand mania reprezentantilor landurilor din aceasta camera a parlamentului.

Sursa: Iasi in Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *