Pretul minereului de fier s-a prabusit cu 40% anul acesta, iar pana in 2050 soarele va lua locul carbunelui ca principala sursa de energie a lumii

"Citigroup": Pre?ul minereului de fier va coborî sub 60 de dolari tona în 2015
Pretul minereului de fier s-a prabusit cu 40% anul acesta, iar pana in 2050 soarele va lua locul carbunelui ca principala sursa de energie a lumii
Pretul minereului de fier s-a prabusit cu 40% anul acesta, iar pana in 2050 soarele va lua locul carbunelui ca principala sursa de energie a lumii

Industria materiilor prime a ajuns la un punct critic si va suferi probabil transformari semnificative in conditiile in care pretul minereului de fier, a doua materie prima ca importanta din lume si una dintre cele mai abundente, s-a prabusit anul acesta cu peste 40%, iar epoca de aur a petrolului s-ar putea apropia de sfarsit, iar pana in 2050 locul carbunelui ca principala sursa de energie a lumii va fi luat de Soare.

Nichelul, o materie prima folosita la fabricarea otelului inoxidabil, este, de asemenea, cu 20% sub maximul ultimilor doi ani, atins in mai.

Declinul pretului minererului de fier are drept cauza supraoferta din partea celor mai mari jucatori din industrie si diminuarea cererii din China, cel mai mare consumator al acestei materii prime la nivel mondial, scrie Financial Times intr-un articol intitulat „Sfarsitul Epocii Fierului”.

Pretul minereului de fier a inregistrat cea mai slaba performanta din randul metalelor si al materiilor prime solide de la inceputul anului si pana in prezent. De la un pret mediu de 135 de dolari/tona anul trecut, minereul de fier s-a ieftinit la 80 de dolari/tona, cea mai redusa cota de dupa criza financiara.

„Piata minereului de fier este in mijlocul unei tranzitii fara precedent in istoria recenta a materiilor prime”, atentioneaza banca australiana Macquarie. Declinul puternic al preturilor vine cand unii jucatori investesc masiv in productie. Spre exemplu, compania miniera Anglo American a pariat 8,2 miliarde de dolari pe proiectul brazilian Minas‑Rio, prin care spera sa aduca pe piata 26,5 milioane de tone de minereu de fier incepand cu 2016.

Cei mai mari companii de minerit din lume, Vale, Rio Tinto si BHP Billiton, si-au majorat productia de la sub 700 de milioane de tone pe an in urma cu trei ani la peste 800 de milioane de tone si intentioneaza sa impinga livrarile la peste un miliard de tone pe an in cativa ani.

Excesul de oferta nu reprezinta singurul factor care influenteaza pretul minereului de fier Diminuarea cererii de pe piata chineza are o contributie importanta, China fiind cel mai mare producator de otel din lume si cel mai mare consumator de minereu de fier.

“Intrucat doua treimi din minereul de fier tranzactionat ajunge in China, cererea de fier din China si productia locala au un rol important in determinarea pretului la nivel global”, spune CRU, o firma de consultanta din Londra.

Incetinirea din sectorul imobiliar rezidential din China, unde boom‑ul constructiilor a stimulat supraoferta si a coborat preturile in numeroase zone, a condus la reducerea cererii de otel.

“Daca in prima jumatate a anului oferta a fost cauza reducerii pretului minereului de fier, acum problema este cererea”, a spus Colin Hamilton, director de cercetare in materii prime la banca australiana de investitii Macquarie.

Ca si fierul, nichelul inregistreaza scaderi substantiale de pret. Cotatiile acestui metal folosit ca ingredient la fabricarea otelului inoxidabil s-au redus cu peste 20% fata de maximul ultimilor doi ani, atins in mai. Scaderea reflecta cererea slaba si acumularea de stocuri.

Varful boom-ului petrolului

Industria petrolului trece si ea prin transformari fara precedent. Aceasta a primit un impuls puternic de la revolutia sistului din SUA, dar unii analisti cred ca productia de petrol se apropie de punctul de varf, de la care nu mai poate decat sa coboare.

Productia de titei “conventional” a atins maximul in 2005, iar de atunci speranta sta in petrolul prins in sisturi, scrie OilPrice.com. Preturile sunt acum de cinci ori mai mari comparativ cu nivelurile din urma cu zece ani, iar cresterea rapida a costurilor energiei a incetinit multe economii, a redus consumul de petrol si, impreuna cu alti factori, a provocat “marea recesiune”.

Cu exceptia celei din SUA, productia nu creste aproape nicaieri in lume. Niciun alt stat in afara de SUA nu si-a dezvoltat industria sistului. Productia de petrol conventional rusesc pare sa fi ajuns la punctul de maxim, iar exploatarea titeiului din Arctica este inca in fasa. In Brazilia si in Golful Mexic productia stagneaza, iar tarile din Orientul Mijlociu sunt preocupate cu „anihilarea” reciproca. Cererea globala continua insa sa cresca cu aproximativ un milion de barili pe zi in fiecare an.

Daca in ecuatie sunt puse ideea ca boom-ul sistului din SUA se va termina in cativa ani, iar productia in alte parti scade, preturile nu pot decat sa creasca, cu efecte negative asupra economiilor.

Pretul petrolul trece acum prin cel mai abrupt declin de dupa criza financiara, cotatiile scazand cu 16% de la mijlocul lunii iunie. In acest context, Arabia Saudita, o tara a carei economie traieste din petrol, ia in calcul taieri adanci in productie.

Era carbunelui apune si ea

Soarele va lua pana in 2050 locul carbunelui ca principala sursa de energie a lumii, potrivit Agentiei Internationale a Energiei. Tarile lumii vor adauga la capacitatea de productie de energie solara cate 200 de gigawati in fiecare an incepand cu 2025, mai mult decat intreaga capacitate din prezent, scrie The Telegraph.

Costurile de productie a panourilor fotovoltaice vor continua sa scada, cu 60% pentru cele destinate locuintelor si cu pana la 70% pentru cele folosite de producatorii de energie, anticipeaza IEA. Pretul unei celule fotovoltaice s-a redus deja de la patru dolari in 2008 la 0,80 dolari. Agentia se asteapta ca pretul sa ajunga la 0,30 dolari in 2050.

Intre timp, eforturile de reducere a amprentei de carbon vor scumpi combustibilii fosili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *