Recifele de corali sunt pe moarte

Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii a aratat la Poznan ca o cincime din recifele de corali ar fi disparut deja de pe Glob din cauza cresterii aciditatii oceanelor, aceasta din urma fiind legata de incalzirea globala, anunta news.yahoo.
recifi de corali
In prezent, toate recifele sunt amenintate de schimbarea climatica, au mai spus specialistii.

Cantitatea de dioxid de carbon si de alte gaze cu efect de sera din atmosfera creste si este responsabila, printre alte lucruri, de cresterea temperaturii oceanelor.

Aceste temperaturi in crestere provoaca albirea coralilor, dar dioxidul de carbon ameninta recifele si in alt mod.

Atunci cand acestea absorb CO2 din atmosfera, se produce o reactie chimica intre acest gaz si apa, prin care se produce acid carbonic.

Acest compus face ca apa sa devina acida, favorizand dizolvarea calciului si a partilor ce contin calciu a numerosi corali.

19% dintre recife ar fi disparut deja in ultimii 20 de ani, potrivit Juliei Marton-Lefevre, director general al UICN.

“Daca emisiile de dioxid de carbon continua in acest ritm, cea mai mare parte dintre recifele de corali care traiesc astazi vor disparea intr-o perioada de timp cuprinsa intre 20 si 40 de ani”, a mai spus ea cu ocazia conferintei de la Poznan despre schimbarea climatica.

Disparitia recifelor de corali, deja grav amenintate de anumite metode de pescuit si de poluare, ar fi o pierdere incomensurabila pentru biodiveristatea acvatica.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente