China a devenit cel mai mare importator de petrol la nivel global
China a devenit cel mai mare importator de petrol la nivel global
Pana in 2050, trebuie sa reducem radical emisia de dioxid de carbon pentru a preveni o schimbare climatica catastrofala.

Pana in 2050  trebuie sa reducem radical emisiile de dioxid de carbon pentru a preveni o schimbare climatica catastrofala.

Aceasta este concluzia unui raport intocmit de catre Institutul Worldwatch, care someaza marile organizatii internationale si guvernele de pe tot Globul sa ia masuri urgente pentru reducerea emisiei gazelor cu efect de sera. Chiar si o crestere a temperaturii globale de “numai” 2 grade Celsius pentru urmatorii 10 ani (fenomen pe care cei mai multi oameni de stiinta il dau ca sigur, tinand cont de nivelul global de CO2 din prezent) este inacceptabila si comporta riscuri uriase pentru sistemele naturale de pe Pamant, dezvaluie autorii. Incalzirea globala inca mai poate fi stopata, daca tehnologiile ecoprietenoase si un mod de viata mai eficient vor deveni subiecte prioritare in agenda politica, mass media si publica.

Comentand pe marginea raportului, Ian Lowe, presedintele Fundatiei Australian Conservation, conchide ca: “Suntem in ceasul al 12-lea. Daca nu actionam cum trebuie in urmatorii 10 ani, impactul schimbarii globale va fi prea mare, coplesindu-ne capacitatea de a ne adapta si a raspunde in mod corespunzator”. Cantitatea de CO2 absorbita trebuie sa o depaseasca pe aceea emisa, iar gazele cu efect de sera trebuie reduse drastic pana in 2050. Raportul dezvaluie 10 schimbari-cheie care trebuie facute pentru a preveni catastrofa climatica care ne asteapta. Acestea includ planificarea pe termen lung, cooperarea globala si impunerea solutiilor inovatoare – de la designul mai eficient si econom al cladirilor, la surse alternative de energie. In decembrie 2009, reprezentanti ai guvernelor din 170 de tari s-au intalnit la Londra pentru a semna o intelegere globala privind reducerea emisiei de CO2. “S-ar putea sa fie prea tarziu” spune Christopher Flavin, presedintele Institutului Worldwatch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here