Refacerea rezervelor de cod in Marea Nordului si Marea Celtica

Potrivit paginii web a Parlamentului European, pe 20 octombrie institutia a dezbatut un plan de refacere a rezervelor de cod in marea Nordului si Marea Celtica.

Peste 70% din speciile de peste sunt fie exploatate la maxim, fie epuizate si exista riscul ca stocurile sa nu se mai poata reface pe cale naturala. „Trebuie sa conservam capacitatea continentului nostru de a se hrani si in viitor; trebuie sa ne hranim copiii si nepotii”, a spus presedintele Comisiei pentru Pescuit de la Parlamentul European, Philippe Morillon.

NatGeo

Pescuitul excesiv nu ameninta doar securitatea alimentara ci si ecosistemele marine, din cauza disparitiei multor specii de peste. Conform Organizatiei ONU pentru Alimentatie si Agricultura, pestele prins pentru hrana ajunge pana la 90 de milioane de tone. In plus, alti pesti (aproximativ 30 de milioane de tone) ajung in navod din greseala si, chiar daca pescarii ii arunca inapoi in apa, acestia de multe ori nu supravietuiesc. Pescuitul ilegal furnizeaza, la randul lui, aproximativ 30 de milioane de tone de peste.

Cea mai buna metoda de refacere a stocurilor de peste este interzicerea totala a pescuitului in zonele amenintate. „Trebuie sa gasim un compromis intre a fi prieten cu pescarii si a fi prieten cu pestii”, a mai spus Philippe Morillon intr-un interviu exclusiv pentru serviciul de presa al Parlamentului European.

Pescarii incep sa conserve resursele

„Pescarii incep sa inteleaga ca este in interesul lor sa conserve resursele. Recoltarea produselor naturale ajunge repede la capat. Trebuie sa invete de la cowboys si sa conserve resursele, nu numai sa le foloseasca”, a mentionat Morillon. „Vasele mari de pescuit pot fi folosite timp de 20-30 de ani si reprezinta o investitie considerabila. Nu este profitabil sa le folosesti doar pe perioade scurte”, a explicat presedintele Comisiei.

Pescarii trebuie sa foloseasca tehnici de stimulare a dezvoltarii stocurilor de cod, precum crearea unor recifuri artificiale pentru alge, corali si scoici. „Trebuie sa le oferim mediul de dezvoltare”, este parerea luii Morillon. O alta solutie ar fi piscicultura, dar aceasta are multe dezavantaje: polueaza, distruge peisajul marin, iar pestii crescuti artificial trebuie hraniti tot cu peste (de exemplu pentru un kilogram de ton este nevoie de 10 kilograme de peste pentru hrana).

Consumatorii pot contribui la refacerea stocurilor

Codul si tonul sunt speciile cele mai amenintate in Europa. In Japonia, un ton mare costa pana la 8.000, chiar 10.000 de euro.

Cum pot contribui consumatorii la refacerea stocurilor de peste? „Intrebati vanzatorul de unde provine pestele”, este sfatul lui Morillon. „Nu cumparati peste care a fost pescuit ilegal, nu cumparati pesti mici”, a mai spus oficialul.

„Deja se practica etichetarea pestelui, pentru informarea consumatorului despre produsul pe care il cumpara si despre provenienta acestuia. In calitate de consumator, trebuie sa platesti pentru cel mai bun peste”, a mai spus presedintele Comisiei pentru Pescuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *