Retezatul pierde cursa pentru „Cele sapte noi minuni ale lumii”

Dupa ce la inceputul lunii a ajuns printre cele 77 de semifinaliste in competitia New7Wonders, Parcul National Retezat a fost eliminat din finala care se va desfasura in anul 2011. Reprezentantii Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva se declara dezamagiti, dar spun ca mediatizarea din ultima vreme ii va ajuta sa dezvolte ecoturismul in zona.retezat

La inceputul lunii iulie, masivul Retezat a ajuns in „Top zece paduri, parcuri nationale si rezervatii naturale”, categoria din care a facut parte in competitie, si printre cele 77 de semifinaliste din intreg concursul.

Decizia de a elimina Parcul Retezat din competitie a fost luata ieri de un comitet international de experti, condus de fostul director general al UNESCO, Federico Mayor Zaragoza.

Printre cele 28 de candidate ramase in competitia finala se numara Amazonul, lantul muntos Padurea Neagra, Marea Moarta, Kilimanjaro, insulele Komodo, Galapagos si Maldive, Marele Canion, Marea Bariera de Corali, dar si raul subteran Puerto Princesa din Filipine si lacurile masuriene din Polonia.

„Suntem dezamagiti!”

Seful Serviciului Arii Protejate din cadrul Regiei Nationale a Padurilor (RNP), Mircea Verghelet, care a fost si membru in comitetul de suport al Retezatului, s-a declarat dezamagit de rezultat.

„Ne bucuram, totusi, ca am reusit sa trecem de faza grupelor si sa ajungem de pe locul 34 pe 10, dar si ca am reusit sa mobilizam, cu ajutorul mass-media, foarte multi romani, demonstrand impreuna ca in tara asta se intampla si lucruri bune”, a afirmat Mircea Verghelet.

Acesta a adaugat ca nu cunoaste criteriile folosite de experti pentru jurizarea celor 77 de minuni ale lumii si eliminarea a 49 dintre obiectivele naturale intrate in faza anterioara a competitiei.

Administratia parcului Mizeaza pe ecoturism

Potrivit sefului Serviciului Arii Protejate restrictiile impuse comunitatilor care au terenuri sau pensiuni in zona rezervatiei pot fi compensate prin ecoturism.

„Desigur, nu este vorba de investitori din afara localitatilor, care sa construiasca aici hoteluri mari si care ar oferi astfel doar locuri de munca pentru unii dintre hunedoreni, ci de initiative private. Orice localnic poate sa deschida o afacere mica, la inceput chiar o pensiune cu o singura camera”, a precizat Mircea Verghelet.

Reprezentantii RNP adauga ca, in urma rezultatului obtinut de masivul Retezat in competitia pentru „Cele sapte minuni naturale ale lumii” se asteapta la un numar mai mare de turisti.

Bani pentru hategani

Autoritatile sustin, insa, ca mare parte a veniturilor de pe urma turismului trebuie sa ramana in comunitatile locale din apropierea ariei naturale protejate, obiectivul principal al Administratiei Parcului National Retezat fiind acela de a proteja biodiversitatea arealului si nu de a castiga sume importante de pe urma turistilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *