Stimularea investitiilor verzi, sprijinirea Republicii Moldova, regiunea Marii Negre – printre temele abordate de Rovana Plumb la Rio20+

Stimularea investitiilor verzi, sprijinirea Republicii Moldova, regiunea Marii Negre – printre temele abordate de Rovana Plumb la Rio20+

Stimularea investitiilor verzi, sprijinirea Republicii Moldova, regiunea Marii Negre – printre temele abordate de Rovana Plumb in cadrul intalnirilor de la Rio de Janeiro

Rovana Plumb, ministrul Mediului si Padurilor, a luat parte la mai multe evenimente si intalniri bilaterale, organizate in cadrul Conferintei ONU privind Dezvoltarea Durabila (Rio+20), desfasurate la Rio de Janeiro in perioada 20-22 Iunie.

REUNIUNE BILATERALA ROMANIA – REPUBLICA MOLDOVA. Astfel, joi, 21 iunie, Rovana Plumb a avut o intalnire bilaterala cu Vicepremierul Republicii Moldova, Mihai Moldovanu, si cu Ministrul Mediului din Republica Moldova, Gheorghe Salaru, in cadrul careia s-au agreat termenii de colaborare dintre autoritatile de mediu din cele doua state. A fost stabilita data la care se va intruni urmatoarea sedinta a Comisiei Mixte din cadrul Memorandumului de Intelegere intre ministerele de resort ale celor doua tari, ce va fi organizata la Chisinau pe 30 august 2012.
Au fost discutate, de asemenea, prioritatile pentru perioada imediat urmatoare, in primul rand operationalizarea programului Fast Start Finance, prin care Romania acorda asistenta financiara Republicii Moldova in domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera. Ministrul Rovana Plumb a precizat nevoia crearii unui comitet de lucru la nivelul Ministerul Mediului si Padurilor, format din specialisti ai ambelor ministere, care sa asigure asistenta tehnica pentru Republica Moldova in domeniul mediului, inclusiv cu scopul pregatirii pentru procesul viitor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

REUNIUNEA MINISTRILOR MEDIULUI DIN UE. Tot joi, 21 iunie, ministrul roman a participat, in prezenta Comisarului pentru Mediu Janez Potocnik, la sedinta ministrilor mediului din Uniunea Europeana, in cadrul careia au fost prezentate concluziile preliminare referitoare la rezultatul Rio +20.
Ministrii europeni au declarat ca documentul care se va adopta este un rezultat pozitiv, care nu este suficient de ambitios, dar reprezinta un pas inainte in directia stabilirii obiectivelor de dezvoltare durabila post – 2015. Toate statele membre UE vor pune accent pe implementarea masurilor agreate la Rio.
Comisarul Potocnik a subliniat: “Singurul viitor cu adevarat sustenabil este acela care asigura echilibru economic, social si de mediu, cu un accent special pe reducerea saraciei”.

APLICAREA CONCLUZIILOR RIO +20. Ca participant la masa rotunda cu tema “Implementarea concluziilor conferintei”, Rovana Plumb a declarat:
“Cel mai important element pentru dezvoltarea economiei verzi este identificarea actiunilor care sa ne ajute sa realizam crestere economica verde, durabila, decuplata de folosirea nesustenabila a resurselor. Trebuie sa ne concentram asupra schemelor de investitii verzi pentru promovarea tehnologiilor de producere a energiei regenerabile, a managementului durabil al padurilor si apei, pe gestionarea deseurilor, pe construirea de locuinte eficiente enrgetic. Trebuie sa dezvoltam si sa imbunatatim cadrele legislative nationale privind tehnologiile verzi, cu stimulente si facilitati care sa sutina inovarea. Colaborarea mai stransa cu partenerii sociali si organizatiile neguvernamentale de mediu trebuie sa devina o prioritate a politicii de mediu”.

INTREVEDERE CU PRESEDINTELE EESC. Trecerea la economia verde a fost tema dominanta si in cadrul intalnirii bilaterale cu Staffan Nilsson, Presedintele Comitetului Economic si Social European (EESC).
Rovana Plumb a subliniat ca ministerul pe care il conduce este in discutii avansate cu Banca Mondiala pentru a dezvolta un studiu cu privire la trecerea catre o economie verde cu emisii reduse de carbon, lucru care ar crea baza pentru viitoarele decizii cu privire la tinta de reduceri de emisii. In acelasi timp, ministrul Mediului a solicitat presedintelui EESC sprijin pentru desemnarea unui oras din Romania care sa participe in anul 2015 la selectia pentru “capitala verde” a Europei.
Subiectul initiativei regionale Sinergia Marii Negre a fost de asemenea abordat, ministrul Plumb insistand asupra faptului ca Romania doreste sa-si asume un rol mai activ in aceasta privinta, un prim semnal in acest sens urmand a fi dat la Conventia Ramsar desfasurata in luna iulie la Bucuresti.

PARTICIPAREA FEMEILOR LA DEZVOLTAREA SUSTENABILA. In aceeasi zi, Rovana Plumb a participat la Summit-ul ”The future Women Want” („Viitorul pe care si-l doresc femeile”), in cadrul caruia a afirmat:
„Romania recunoaste importanta majora a nevoii de a asigura drepturi si oportunitati egale pentru femei in procesul de decizie politica si economica, si consider crucial sa aloce resurse in acest scop si sa elimine orice bariera care impiedica femeile sa participe deplin in economie. Sprijinim tratarea ca prioritate a masurilor menite sa promoveze egalitatea de gen si sustinerea femeilor in toate sferele de activitate, inclusiv participarea lor deplina la luarea deciziilor si management la toate nivelurile”.
La randul sau, Michelle Bachelet, Directorul executiv al UN Women, a cerut politici robuste si angajamente ferme care sa reflecte rolul central al femeilor pentru dezvoltarea durabila.

DIALOG CU POLONIA SI ITALIA. Vineri, 22 iunie, Ministrul Mediului si Padurilor a participat la doua reuniuni bilaterale cu ministrii omologi din Polonia si Italia.
Principala tema de discutie avuta in vedere cu ministrul polonez Marcin Korolec s-a axat pe pregatirea agendei Consiliului Informal de Mediu de la Nicosia, din perioada 6 – 8 iulie 2012, organizat cu ocazia preluarii presedintiei rotative a UE de catre Cipru.
Cu ministrul Mediului din Italia, Corrado Clini, discutiile s-au axat pe managementul zonei costiere a Marii Negre; la solicitarea ministrului Plumb, ministrul Clini va transmite la Bucuresti legislatia italiana aferenta domeniului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,205FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente