Romania, la un pas de a fi sanctionata pentru gunoaiele de la sate

Comisia Europeana a impus statului ca 7.000 de gropi de gunoi comunale neconforme standardelor de mediu sa fie inchise pana la 16 iulie. Daca primariile nu vor rezolva problema gunoiului la timp, Garda de Mediu le va sanctiona pentru a incerca sa evite procesul la Curtea Europeana de Justitie.
gunoaie
La nivelul Romaniei s-au inchis sau au fost reabilitate pana acum doar 1.304 gropi de gunoi comunale, dintr-un total de 7.068. Comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a spus ca daca la inceputul anului primarii comunelor cu probleme de gestionare a deseurilor erau dornici sa-si rezolve situatia gunoiului, in prezent s-a creat o stare de apatie in randul acestora.

„Probabil primarii au impresia ca exista cineva acolo sus care va avea grija ca Tratatul de aderare sa fie renegociat… Nu exista asa ceva!”, a declarat Ionescu. Acesta sustine ca pentru primari nu exista prezumtia necunoasterii, in cazul in care ei ar incerca sa se eschiveze, argumentand ca sunt noi in functie. „Din moment ce s-au angajat in cursa, inseamna ca stiau toate datele problemei. Nu mai merge ca la gradinita: mamica, cerem inca un an pasuire”, a mai spus comisarul-sef al Garzii de Mediu.

Comisia europeana ne va verifica prin satelit

Jumatatea lunii iulie nu este doar termenul final la care autoritatile locale trebuie sa inchida gropile comunale si sa gaseasca alternativa, pentru ca statul sa nu plateasca amenzi colosale la Comisia Europeana (CE). Este si momentul in care va incepe sanctionarea primariilor de catre Garda de Mediu .

Silvian Ionescu spune ca in toata tara comisarii vor incepe inventarierea si, in functie de situatie, sanctiunile vor consta fie in avertismente, fie in amenzi de pana la 100.000 de lei. „Daca vom constata ca unii primari au bunavointa si se lupta sa gestioneze cat mai bine si cat mai repde situatia, atunci le vom da doar un avertisment cu un termen maxim de conformare de 90 de zile”, spune Ionescu.

Executivul de la Bruxelles va incepe identificarea comunelor care nu au respectat planul de gestionare a deseurilor, dupa care va urma o perioada de analiza de doua, trei luni. „Pentru Comisia Europeana e mai simpla inventarierea gropilor de gunoi, pentru ca satelitul lor vede si o moneda de 10 bani pe teren”, spune comisarul-sef.

Ionescu a adaugat ca, pe baza evaluarii, abia in octombrie 2009 CE ar trebui sa dea o scrisoare de notificare Romaniei, iar Guvernul va trebui sa dea un raspuns si sa prezinte eventualele schimbari favorabile cu privire la ecologizarea depozitelor de deseuri in maxim 90 de zile.

In aprilie vom sti daca statul va fi sanctionat

Comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu estimeaza ca in luna aprilie 2010 vom sti daca oficialii europeni vor chema Romania in fata Curtii Europeane de Justitie. Neindeplinirea obligatiilor fata de UE va atrage declansarea procedurii de infringement (incalcarea Tratatului de aderare), in urma careia Romania ar trebui sa plateasca amenzi de sute de mii de euro pe zi.

Potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, aceste amenzi vor fi transferate, prin intermediul unei propuneri legislative, primarilor iresponsabili. Sanctiunile se decid in urma unui proces in care statul roman si Comisia Europeana se judeca la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente si ultimatumuri de conformare din partea UE.

In paralel cu inchiderea etapizata a gropilor de gunoi, autoritatile locale trebuie sa inceapa constructia unor depozite ecologice de deseuri, care sa respecte standardele europene de mediu, sau sa gestioneze transferul deseurilor catre gropile municipale.

Datele Garzii de Mediu arata ca dintr-un total de 2.755 comune, 899 s-au organizat in asociatii de comune pentru amenajarea statiilor de transfer a gunoiului, astfel incat operatorii de salubritate sa actioneze mai eficient. Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, dintre cele aproape 65 de astfel de depozite municipale necesare, in Romania exista in prezent numai 20 – cate unul in judetele Arad, Bihor, Brasov, Braila, Buzau, Dolj, Ialomita, Mures, Neamt, Sibiu si in Capitala, doua in judetul Ilfov, trei in Constanta si patru in Prahova.

O alta solutie pentru depozitarea gunoaielor este folosirea altor gropi de gunoi, care trebuie inchise in perioada 2010-2017. Unele dintre ele au devenit inca de acum neincapatoare pentru volumul mare de deseuri.

O parte din gropile municipale au timp pana la sfarsitul anului

Potrivit calendarului stabilit pentru inchiderea etapizata a gropilor de gunoi neconforme cu normele europene de mediu, alte 78 de depozite municipale trebuie sa-si sisteze activitatea in cursul acestui an. Numai zece gropi au fost inchise pana in prezent: Teius, Sebes – judetul Alba, Targu Ocna – judetul Bacau, Predeal – judetul Brasov, Calan, Geoagiu – judetul Hunedoara, Cavnic – judetul Maramures, Mizil – judetul Prahova, Brezoi, Babeni, Balcesti – judetul Valcea, Budesti – judetul Calarasi, Vlahita – judetul Harghita – si Buftea – judetul Ilfov.

Romania poate sa acceseze in perioada 2007-2013, potrivit Programului Operational Sectorial de Mediu, fonduri europene in valoare de 1,1 miliarde euro pentru realizarea de depozite ecologice.

Ineficienta

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, sustine ca numai 70-80% din totalul gropilor de gunoi comunale vor fi inchise pana la data de 16 iulie 2009, ceea ce va atrage cu siguranta declansarea procedurii de infringement.

1.304 de gropi comunale au fost inchise sau reabilitate pana in prezent.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *