Romania risca declansarea procedurii de infrigement pe mediu din cauza emisiilor de gaze de la Sucursala Romag Termo daca RAAN nu transmite Comisiei Europene, la sfarsitul lunii aprilie, certificatele de emisie de gaze cu efect de sera (CO2) primite in 2007 de la Uniunea Europeana, informeaza Mediafax.
Regia Autonoma pentru Activitati Nucelare (RAAN) trebuie sa transmita Comisiei Europene, in 30 aprilie, certificatele CO2 pe care le-a primit in 2007 de la UE in scopul tranzactionarii lor la bursa pana in 2013 pentru rezolvarea, cu banii astfel obtinuti, a problemelor de mediu de la platforma Romag Termo.
Conducerea unitatii sustine insa ca la ora actuala lipsesc 650.000 de certificate, pentru care ar trebui platite penalizari de 100 de euro per certificat, si ca exista riscul inchiderii Regiei, dupa declansarea procedurii de infrigement pe mediu pentru Romania.
Directorul general al RAAN, Marius Preda, a declarat ca RAAN a primit de la Uniunea Europeana cate un certificat CO2 (sau certificatele EUA) pentru fiecare tona de dioxid de carbon emisa in atmosfera de Sucursala Romag Termo, totalizand un numar de 1.800.000 de astfel de certificate de mediu.
„Noi, acum, la sfarsitul lunii aprilie, ar trebui sa aratam Comisiei de la Bruxelles ca detinem un milion opt sute de mii si ceva de certificate de CO2. Momentan, avem un deficit de aproximativ 650.000 de certificate pentru care ne zbatem si, cu ajutorul Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie, sa le punem la loc, sa aratam Comisiei Europene la sfarsitul lunii ca le avem”, a declarat Preda.
Certificatele respective au fost primite de RAAN cu scopul de a fi folosite in cadrul actiunilor pe bursa, iar profitul obtinut sa fie folosit pentru investitii necesare realizarii masurilor de mediu impuse de autorizatia de mediu, in special petru retehnologizarea electrofiltrelor Cazanelor de pe platforma Romag Termo.
Directorul general al RAAN a declarat ca cele 650.000 de certificate au fost insa vandute in diferite perioade, banii obtinuti fiind folositi pentru necesitatile Regiei, si nu pentru retehnologizarea electrofiltrelor.
„Din cauza finantarii insuficiente a apei grele la Regie, ne-am ajutat de aceste certificate. Prin vanzarea lor am facut rost de bani ca sa acoperim anumite materii prime si utilitati pentru functionarea Regiei, pentru a asigura salariile angajatilor. Ele s-au vandut, in principiu, in acea perioada, destul de bine, la 16 euro bucata, acum valoreaza in jur de trei euro, in scadere chiar, dar nu avem posibilitatea sa le cumparam din banii nostri acum, si pe 30 aprilie se trage linie”, a explicat Preda.
Pe de alta parte, Regia are datorii de peste 800.000.000 de lei si nu isi poate permite achizitionarea acestor certificate, insa directorul general asteapta sprijin de la Ministerul Economiei, in caz contrar, unitatea riscand sa se inchida intrucat nu-si permite sa achite amenda.
„Daca nu reusim sa punem la loc certificatele in deficit exista o penalitate de 100 de euro per certificat, o valoare foarte mare pe care trebuie sa o platim ca penalitate. Pe langa aceasta penalitate, trebuie sa cumparam si aceste certificate si bineinteles ca se inchide activitatea Regiei. Sunt insa sanse mari sa rezolvam aceasta problema favorabil”, a explicat Preda.
Daca Romania nu inapoiaza in data de 30 aprilie catre Comisia Europeana certificatele de mediu ale RAAN risca declansarea procedurii de infrigement pe mediu din cauza emisiilor de gaze nestopate de Sucursala Romag Termo, a mai spus Preda.
La Romag Termo exista si o investitie impusa de Comisia Europeana tocmai pentru rezolvarea problemelor de mediu, investitie considerata a fi una paguboasa de catre ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, care a ajuns sa coste milioane de lei si care nu a fost finalizata, avand nevoie de noi alocari de fonduri intrucat constructorul, firma patronata de omul de afaceri Georgica Cornu, a intrat in insolventa.
Prezent la Drobeta Turnu Severin in luna martie, Nita a atras atentia ca lucrarea intalatiei de evacuare a zgurii si cenusii in slam dens, pe platforma Romag Termo, a inceput in anul 2009 de societatea Confort S.A, iar de atunci pretul ei s-a dublat.
„Pentru instalatia de slam, este inacceptabil sa pornesti de la 172 de milioane de lei fara TVA si sa ajungi la 340 de milioane de lei. Si cu toate acestea nu este finalizata, ne mai trebuie sase milioane de euro ca sa fie gata. Societatea care a castigat contractul este in insolventa si trebuie suplimentata finantarea pentru terminarea lucrarii. A doua zi dupa ce a castigat contractul, s-a facut un act aditional. Cand a castigat contractul, a doua zi s-a facut un act aditional. Este ceva de neimaginat. Adica ai castigat licitatia, l-ai dat afara pe ala care avea un pret mai mare, dar poate era profesionist, l-ai adus pe asta cu un pret mai mic si imediat, a doua zi ai facut un act aditional. Si dupa aia inca noua acte aditionale in care n-ai mai spus cand e gata, cand e finalizarea”, afirma Nita, adaugand ca acest caz a fost sesizat Parchetului.