Romania trebuie sa valorifice doua treimi din potentialul resurselor regenerabile pe care le are, pentru a atinge normele europene

Romania trebuie sa valorifice doua treimi din potentialul resurselor regenerabile pe care le are, pentru a atinge normele europene

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a declarat vineri ca Romania trebuie sa valorifice doua treimi din potentialul resurselor regenerabile pe care le are, pentru a atinge normele europene din Programul 20/20/20.

Conform normelor europene, pana in anul 2020, fiecare tara membra UE trebuie sa-si creasca eficienta energetica cu 20%, sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% si, totodata, 20% din energia produsa sa provina din surse regenerabile.

“Astazi, sectorul energetic national trebuie sa faca fata principalelor provocari: necesitatea alimentarii cu energie, cresterea competitivitatii economice si reducerea impactului asupra mediului inconjurator. Aceste provocari sunt cu atat mai importante cu cat criza economica si-a spus cuvantul in anii trecuti si Romania trebuie sa recupereze decalajul fata de tarile dezvoltate ale Uniunii Europene”, a spus Ion Ariton, la o conferinta pe teme energetice.

In ceea ce priveste domeniul resurselor regenerabile, tinta Romaniei este ca, pana in anul 2020, 24% din productia bruta de energie sa fie asigurata din surse regenerabile, ceea ce reprezinta o crestere de peste 6% fata de anul de referinta 2005.

“Pentru atingerea acestei tinte, Romania trebuie sa valorifice doua treimi din potentialul resurselor regenerabile de care dispune. Cele mai convenabile unitati de producere a a energiei electrice din tara sunt centralele hidroelectrice, inclusiv microhidrocentralele, turbinele eoliene, iar pentru producerea de energie termica sunt biomasa si energia solara”, a afirmat Ariton.

Referitor la zona Marii Negre, ministrul Ion Ariton a precizat ca aceasta este o regiune cu un mare potential in resurse primare neconventionale, dar si regenerabile. “Tarile din regiune acorda o atentie din ce in ce mai mare folosirii resurselor regenerabile”, a adaugat Ariton.

De exemplu, in prezent, in Romania sunt instalate turbine eoliene cu o capacitate totala de aproape 700 MW, fata de numai 14 MW in 2009.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,331FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente