Romania trebuie sa valorifice doua treimi din potentialul resurselor regenerabile pe care le are, pentru a atinge normele europene

Romania trebuie sa valorifice doua treimi din potentialul resurselor regenerabile pe care le are, pentru a atinge normele europene

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a declarat vineri ca Romania trebuie sa valorifice doua treimi din potentialul resurselor regenerabile pe care le are, pentru a atinge normele europene din Programul 20/20/20.

Conform normelor europene, pana in anul 2020, fiecare tara membra UE trebuie sa-si creasca eficienta energetica cu 20%, sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% si, totodata, 20% din energia produsa sa provina din surse regenerabile.

„Astazi, sectorul energetic national trebuie sa faca fata principalelor provocari: necesitatea alimentarii cu energie, cresterea competitivitatii economice si reducerea impactului asupra mediului inconjurator. Aceste provocari sunt cu atat mai importante cu cat criza economica si-a spus cuvantul in anii trecuti si Romania trebuie sa recupereze decalajul fata de tarile dezvoltate ale Uniunii Europene”, a spus Ion Ariton, la o conferinta pe teme energetice.

In ceea ce priveste domeniul resurselor regenerabile, tinta Romaniei este ca, pana in anul 2020, 24% din productia bruta de energie sa fie asigurata din surse regenerabile, ceea ce reprezinta o crestere de peste 6% fata de anul de referinta 2005.

„Pentru atingerea acestei tinte, Romania trebuie sa valorifice doua treimi din potentialul resurselor regenerabile de care dispune. Cele mai convenabile unitati de producere a a energiei electrice din tara sunt centralele hidroelectrice, inclusiv microhidrocentralele, turbinele eoliene, iar pentru producerea de energie termica sunt biomasa si energia solara”, a afirmat Ariton.

Referitor la zona Marii Negre, ministrul Ion Ariton a precizat ca aceasta este o regiune cu un mare potential in resurse primare neconventionale, dar si regenerabile. „Tarile din regiune acorda o atentie din ce in ce mai mare folosirii resurselor regenerabile”, a adaugat Ariton.

De exemplu, in prezent, in Romania sunt instalate turbine eoliene cu o capacitate totala de aproape 700 MW, fata de numai 14 MW in 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *