Romanii incep sa prinda gustul vinului obtinut din struguri ecologici

Productia romaneasca de vinuri bio este totusi inca foarte slaba in tara noastra, aceasta depasind cu putin 2.000 de tone la nivelul anului trecut. Viile ecologice ocupa zeci de mii de hectare in Franta sau Italia. In Romania, suprafata viticola ecologica are doar 400 de hectare.
struguri ecologici
Daca europenii din Vest produc „vin obtinut din struguri ecologici” inca din anii „90, romanii au inceput sa simta gustul vinului bio abia cu aproximativ 15 ani mai tarziu. In 2003 a fost inregistrat la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) primul producator de vita-de-vie in sistem ecologic, ajungand ca in 2008 sa se inregistreze 19 astfel de fermieri in toata tara.

Unul dintre primii vinificatori ecologici din Romania este Cristina Staicu, director al unei societati viticole aparute in 2004 din dorinta unui francez din Burgundia de a crea o plantatie ecologica intr-o regiune a lumii unde soiul Pinot Noir sa fie desavarsit.

A ales podgoria Dealu Mare din Romania, unde climatul continental este apropiat de cel din Burgundia, iar solul, propice dezvoltarii strugurilor respectivi. Desi Cristina Staicu a depus proiectul la Ministerul Agriculturii in 2003, abia in 2006 a putut produce efectiv struguri ecologici, trei ani reprezentand perioada de conversie pentru acest tip de agricultura.

Plantatia este in comuna Breaza din judetul Buzau, iar crama, la Sahateni, o comuna alaturata. „Acum avem 35 de hectare si probabil ca ne vom mai intinde cu cate cinci, zece hectare pe an. Speram sa ajungem la o suta, nu mai mult”, ne-a spus Cristina Staicu.

Piata vinului ecologic, mult sub potential

Romania este o tara cu potential viti-vinicol dezvoltat, dar aceasta nisa a vinului obtinut din struguri ecologici este inca la inceput de drum. „Piata vinului ecologic este foarte, foarte la inceput in tara noastra”, a precizat Cristina Staicu.

Daca in Italia suprafetele cultivate cu vita-de-vie ecologica totalizeaza 32.000 de hectare sau in Franta, 21.000 de hectare, in Romania, arealul cultivat cu vita ecologica nu depaseste 400 de hectare, potrivit lui Teodor Mihalcea, directorul general al Directiei Generale Politici Agricole din cadrul MAPDR.

Cristina Staicu ne-a povestit ca pana acum a vandut vin ecologic in regim vrac, si nu la sticla. Din cele aproximativ 300 de tone de vin pe care le producea anual, aproximativ 75 de tone ajungeau pe piata franceza.

In ceea ce priveste productia totala de vin ecologic in Romania la nivelul anului trecut, aceasta s-a situat la aproximativ 2.400 de tone.

Nu exista mari diferente de gust

Cristina Staicu stie insa ca oamenii ar manifesta un interes mai mare pentru vinul imbuteliat. De aceea, chiar in aceasta primavara va incepe si productia de serie a vinului la sticla. Il va vinde in magazinele specializate pe produse bio sau in cele cu specific vinicol. Soiurile rosii pe care le produce sunt Pinot Noir, Feteasca Neagra, Merlot si Burgund, iar cele albe, Chardonnay si Riesling. In ceea ce priveste gustul, diferente majore intre vinul bio si cel obtinut din struguri tratati chimic nu exista. Dar, un „connaisseur” ar recunoaste imediat diferenta. „Un cunoscatoar poate sesiza daca rotunjimea vinului e data de produse chimice sau e naturala”, spune ea.

Statul nu a oferit pana acum ajutor financiar

O sticla de vin ecologic va costa a proximativ 15 lei fara TVA. Nu crede ca va patrunde in supermarketuri pentru ca productia este inca foarte mica, iar interesul consumatorilor foarte scazut. Cristina Staicu este insa optimista in ceea ce priveste evolutia acestei piete si dezvoltarea in perspectiva a nisei.

„Piata vinului ecologic este e o nisa care trebuie sa se dezvolte si in Romania. Afara, in jur de 15 % din toata piata este ocupata de categoria produselor ecologice. La romani, este foarte putin reprezentata, dar incepe sa se dezvolte. E vorba despre o stare de constiinta”, marturiseste ea.

Cristina Staicu crede in dezvoltarea nisei cu atat mai mult cu cat are sustinere din partea Uniunii Europene. Pe de alta parte, Ministerul Agriculturii nu a facut, cel putin in anii anteriori, nimic din punct de vedere financiar pentru a incuraja trecerea catre productia de struguri ecologici. „Nu am primit nicio subventie din partea ministerului pentru ca producem bio. Si sa tratezi o vie in mod ecologic nu este simplu deloc. E mult mai scump”, a spus Cristina Staicu.

Vinul „se trage” cand e luna plina

Vinul ecologic este un produs obtinut cu ajutorul unor metode naturale.

Vita-de-vie este ingrijita cu tratamentele specifice, iar podgoria este lipsita de orice forma de poluare. In podgoria din regiunea Dealu Mare, de exemplu, se practica viticultura ecologica si biolunara. Producatorii incearca sa tina cat mai mult cont de procesele naturii.

Cultura biolunara este un concept ce asociaza regulile agriculturii ecologice cu influenta fazelor lunii, a miscarii sale de revolutie siderale si sinodale. Scopul acestui tip de cultura este de a favoriza respectul pentru mediu si de a permite dezvoltarea biodiversitatii vegetale, animale si microbiene utilizand fortele naturale.

„Noi taiem via tinand cont de fazele lunii si extragem vinul atunci cand este luna plina, deoarece in acea perioada activitatea microorganismelor este mai intensa”, explica Cristina Staicu.

Grija pentru natura

Intretinerea vitei-de-vie ecologice se realizeaza cu metode specifice, unii viticultori aplicandu-i anumite tratamente si in functie de fazele lunii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *