CE BEM, CE MINCAM – Contine o cantitate mare de sare
Pentru a obtine consistenta dorita, producatorul a folosit substante de ingrosare si amidon, care pot afecta sistemul gastrointestinal al consumatorilor.

Sosul dulce Spring pentru pizza are in compozitie, pe linga apa si sos de tomate, si sase aditivi alimentari. Ingredientele enumerate pe eticheta sint: “Apa, pasta de tomate, sirop de glucoza-fructoza, zahar, amidon din porumb, sare iodata, acidifiant: acid citric E 330, antioxidant: acid ascorbic E 300, stabilizatori: guma guar E 412, guma xanthan E 415, conservanti: benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202, legume deshidratate, plante aromatice, condimente naturale, arome naturale si identic naturale (n.r. – artificiale).

ANALIZA. Produsul este un sos cu profil nutritional dezechilibrat, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Acesta are un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahar, sirop de glucoza-fructoza), dar si glucide cu absorbtie lenta (amidon din porumb). Acestea forteaza pancreasul endocrin sa produca mai multa insulina, imbolnavindu-l in timp. Sosul contine si o serie de aditivi alimentari cu rol de conservanti, subsantele de ingrosare, antioxidanti, acidifianti. Conservantul E211 este unul dintre cele mai periculoase E-uri. Teste realizate anul trecut au demonstrat ca acesta poate produce mutatii ale AND-ului. Gumele folosite pentru obtinerea consistentei sosului – E 412 si E 415, pot interfera cu absorbtia vitaminelor si a mineralelor, impiedicind organismul sa le utilizeze. Sosul contine pe linga cantitati mari de zahar si o cantitate apreciabila de sare ascunsa, care ar trebui sa puna in alerta consumatorul. S-a demonstrat ca nu trebuie sa depasim 6 g de sare zilnic, pentru a nu avea probleme de sanatate. De asemenea, produsul are si o densitate energetica ridicata, dedusa din ingredientele utilizate la fabricarea lui.

CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de hipertensiune arteriala, de boli hepato-renale, celor cu maladii ale tubului gastro-intestinal. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind cont de aportul de glucide. Persoanle care sint sensibile la unele ingrediente si aditivi alimentari il vor evita.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here