Carnea de peste e sanatoasa ! Da, dar stirile legate de mare sunt ingrijoratoare : diverse poluari, pesti intoxicati, diminuarea stocurilor… N-ar trebui sa renuntam la fructele oceanului ? Specialistii ne spun ca avantajele sunt mai mari decat dezavantajele – cu conditia sa consumam moderat si diversificand sursele!
Studiile stiintifice lauda neincetat meritele carnii de peste. In primul rand e o excelenta sursa de proteine cu unele avataje in fata carnii. In general e mult mai slaba in lipide, carnea de peste fiind un aliat pretios al curelor de slabire si a prevenirii bolilor cardio-vasculare. Continutul in minerale e deasemenea apreciabil, mai ales in fier, fosfor, zinc, cupru calciu dar si de oligoelemente ca si flour, seleniu, cobalt si manganiul. E o veritabila mina de vitamine – contine toata gama vitaminelor B.
Omega 3.
In timplul sarcinii contribue la buna dezvoltare a creierului fatului, iar beneficiile acestei consumatii materne s-ar prelungi de-a lungul intregii copilarii. Mai tarziu functiile cognitive sunt si ele stimulate de consumul de carne de peste. O echipa de cercetatori olandezi a aratat pe un esantion de populatie de oameni in varsta de la 70 la 89 de ani, ca cei ce nu au consumat carne de peste in ultimii cinci ani prezentau un declin cognitiv de patru ori mai mare fata de cei ce consumau in mod regulat. Toate aceste virtuti ar fi legate de prezenta grupului omega 3, acizi grasi esentiali, de care organismul uman are absoluta nevoie.
Pesti poluati
Din pacate, speciile cele mai bogate in omega3 – pestele gras cum e somonul salbatic, halibutul, macroul, sardina sau dorada este si cel care inmagazineaza cel mai mult poluantii organici persistenti. Iar consecintele asupra sanatatii umane sunt verificate. Astfel, dupa un studiu danez, daca o femeie insarcinata consuma mai mult de 60 de grame de carne de peste pe zi, cresc cu 24% sansele sa aiba un nou nascut slab dezvoltat fata de persoanele ce consuma mai putin. Cercetatorii sunt convinsi ca produsele toxice franeaza cresterea fatului ! Ce facem, atunci ? Nu mai consuman carne de peste ? In unele cazuri e obligatoriu. Incepand cu vara aceasta e interzis consumul carnii de peste din Ron, deoarece contine o cantitate ridicata de PCB – derivati chimici posibili a fi cancerigeni pentru om. Astfel de interdictii nu exista inca pentru pestii din mare dar AFSSA (Agentia Franceza de Securitate Alimentara) face o diferenta intre persoanele sensibile (copii si femei insarcinate) si restul populatiei. Agentia nu recomanda consumul carnii marilor predatori salbatici cum ar fi pestele-spada, marlinul si rechinul, deoarece acestia sunt la capatul lantului alimentar si contin mari cantitati de polunati. In ceea ce priveste restul pestilor grasi, se recomanda limitarea consumului la o singura data pe saptamana pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza si la 60 de grame pentru copii de mai putin de 30 de luni. Pentru restul populatiei riscul intoxicarii este neglijabil daca ne limitam la doua portii pe saptamana, ceea ce in acelasi timp ne acopera nevoia de acizi grasi omega 3.
Sursa : Lagedefaire