Saptamana Mobilitatii Europene

In perioada 16 – 22 septembrie 2010, va avea loc a 9-a editie a „Saptamanii Mobilitatii Europene 2010”, sub deviza Calatorind inteligent, traim mai bine!.

Un trafic urban mai ecologic si mai sigur: orasele europene fac cunoscute ultimele lor initiative cu ocazia evenimentului organizat in fiecare an de UE pentru a promova mobilitatea durabila.

Ziua fara Masini – 22 septembrie

In aceasta saptamana, cetatenii  intregului continent sunt invitati sa participe la manifestari care sa promoveze modalitatile de transport nepoluante sau mijloacele de transport in comun, cu scopul constientizarii populatiei asupra impactului negativ pe care-l are traficul auto asupra mediului inconjurator si sanatatii umane.

Tema din acest an promoveaza mobilitatea si sanatatea populatiei prin folosirea bicicletei, a mersului pe jos si a mijloacelor de transport in comun.

Masurile prevazute includ: crearea de zone cu trafic scazut sau fara trafic; lansarea de programe pentru reducerea vitezei; ameliorarea retelelor de piste ciclabile si a infrastructurilor destinate biciclistilor, precum si punerea in circulatie de noi autobuze ecologice. Prin urmare, nu este vorba numai de o campanie pe termen scurt.

Fiecare autoritate locala participanta este invitata sa lanseze cel putin o noua masura permanenta.

Momentul culminant al acestei saptamani il constituie ziua fara masina, care va avea loc in majoritatea tarilor participante la data de 22 septembrie. Printre participanti se numara si tari din afara Europei, precum China, Brazilia, Canada si Thailanda.

„Combaterea schimbarilor climatice si imbunatatirea calitatii aerului sunt elemente fundamentale pentru bunastarea noastra viitoare. Saptamana mobilitatii europene contribuie la ameliorarea calitatii aerului pe care il respira locuitorii oraselor”, a declarat Stavros Dimas, comisarul pentru mediu. Toate aceste initiative au un impact asupra calitatii vietii in zonele urbane.

Pentru a promova si mai mult mijloacele de transport ecologice, noua initiativa „Friday Bikeday” incurajeaza mersul cu bicicleta in fiecare vineri. Aceasta initiativa este inspirata de „casual Fridays”, angajatii fiind invitati sa se prezinte vinerea la locul de munca intr-o tinuta decontractata, si doreste sa-i incurajeze ca, in aceste zile, sa se deplaseze cu bicicleta.

Promoveaza evenimentul

strazi pentru oameni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *