In cantitati mari e periculoasa pentru sanatate, iar specialistii spun ca romanii consuma de trei ori mai multa sare decat ar trebui
Chiar daca afecteaza sistemul cardiovascular, sarea nu poate fi scoasa din alimentatie. Cea ecologica are, pe langa sodiu, si alte elemente minerale rare.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda evaluarea cu atentie sporita a continutului de sare din alimente. Lupta impotriva adaosului exagerat in produsele ambalate face ca unele firme sa ajunga chiar pe bancile justitiei.
Dar sarea este, totusi, un aliment necesar. Ea da gust mancarii si aduce aportul de sodiu necesar organismului. Pentru consum se recomanda maximum 6 grame/zi, preferabil din categoria comercializata sub numele „sare de mare” sau „sare ecologica”.
Conform studiilor facute de Institutul Parhon din Bucuresti, romanii consuma de trei ori mai multa sare decat ar fi normal. „Orice produs alimentar ambalat este foarte sarat! Din datele noastre rezulta ca fiecare roman consuma 15 grame de sare/zi. Aproape triplu necesarului de sare. Dar asta e doar media. In realitate, unii consuma mult mai mult decat atat”, explica dr. Camelia Parvan, de la Institutul de Sanatate Publica (ISP) Bucuresti.
Consecintele consumului exagerat
„Se duce o lupta asidua, la nivel mondial, de reducere a continutului de sare din alimentatie, in primul rand pentru ca excesul de sodiu afecteaza sistemul cardiovascular.
Sarea creste tensiunea arteriala, accentueaza arteroscleroza, creste riscul de infarct miocardic si favorizeaza cardiopatia ischemica. Cu alte cuvinte, sarea accentueaza aproape toate afectiunile legate de inima si vasele de sange.
De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda reducerea consumului de sare”, ne mai spune dr. Parvan. „Producatorii din industria alimentara s-au aratat dispusi sa diminueze cantitatea de sare din produsele fabricate, dar o vor face treptat, pentru ca nu stiu cum vor reactiona consumatorii”, precizeaza dr. Camelia Parvan.
Industria alimentara, dependenta
Orice aliment are sodiu atat cat trebuie, dar n-are sare. Orice adaos de sare este un plus. Alimentele cu cea mai mare cantitate de sare sunt cele industrializate.
Sunt doar cateva produse la care nu se adauga sare: laptele, unele dulciuri, anumite produse vegetale si conservele de legume in suc propriu.
„In industria alimentara sarea e folosita ca liant fiindca leaga apa si, impreuna cu alti aditivi, e foarte utila in tehnologia alimentara. Sarea e un bun conservant, dar numai cand e pusa in cantitati foarte mari”, explica dr. Camelia Parvan, de la ISP Bucuresti.
Alimentele, sub lupa specialistilor
blica din Bucuresti a evaluat concentratia de sare din produsele lactate, preparatele din carne si din peste.
Numai in anul 2007, au fost analizate 3.033 de probe, colectate din toata Romania. Produsele lactate luate in vizor au fost branza telemea, cascavalul si branza topita. S-au analizat in total 843 de probe.
Dintre preparatele din carne s-au luat in considerare salamul de vara, parizerul, crenvurstii, carnatii si pateul de ficat. In total au fost supuse analizelor 1.800 de probe. Si un numar de 390 de probe din preparate de peste, precum salatele preparate de icre sau salatele cu ceapa si peste au fost studiate.
Specialistii spun ca cea mai buna sare pentru consum este cea care contine foarte mult iod
Telemeaua, cea mai sarata
Probele analizate releva faptul ca branza telemea contine, in medie, 3,98% sare.
Salata de icre are o concentratie medie de 3,05%, iar salata cu carne de peste de 2,66%.
Carnatii contin 2,25% sare, salamul de vara are o concentratie de sare de 2,16%. Urmeaza cascavalul, parizerul, crenvurstii si pateul de ficat, care au concentratia de sare intre 2,14% si 1,62%.
Potrivit analizelor efectuate de ISP Bucuresti, produsul cu cea mai putina sare a fost branza topita, cu o concentratie de sare de 1,40%. Dar la acest produs alimentar se pun saruri de topire, adica nitrati si nitriti, ca sa-i dea consistenta. Concluziile institutului dupa efectuarea acestor analize este ca se consuma o cantitate dubla de sare fata de cea necesara organismului uman.
Din datele ISP Bucuresti, la consumul zilnic recomandat 200 ml lapte, 50 grame telemea, 100 grame crenvursti si 50 grame salata de icre, se ingereaza aproximativ 5,65 grame sare.
Trebuie avut in vedere ca, pe langa aceste produse, o persoana consuma si alte produse cu aport de sare.
Moneda de schimb sau ofranda
Triburile si, mai apoi, popoarele migratoare nu prea aveau nevoie de sare. Oamenii isi luau doza necesara din carnea cruda, afumata sau fripta si din lapte. Mai tarziu, omul a constatat ca legumele si carnea sunt mai gustoase fierte. Totusi, ceva lipsea. S-a descoperit sarea, care, dintr-o data, a ajuns la mare pret.
In vremea Imperiului Roman, unul dintre principalele drumuri pe care sarea era transportata purta numele de Via Salaria. Atunci, accesul la sare era privilegiul claselor superioare. In cadrul armatei, de pilda, doar ofiterii primeau un supliment de bani la solda numita „salarium”, pentru a-si achizitiona sarea.
Pe suprafete intinse din Africa si din Tibet, sarea a fost, vreme de secole, o puternica moneda de schimb. Tot comertul din Antichitate a devenit dependent de sare dupa ce s-a descoperit faptul ca aceasta este si un bun conservant. In Grecia Antica, sarea era utilizata ca ofranda adusa zeilor, in cadrul ritualurilor religioase.
Cantitatile de sare recomandate
Adulti – 6 grame/zi
Copii cu varsta intre 11 si 14 ani – 6 grame/zi
Copii cu varsta intre 7 si 10 ani – 5 grame/zi
Copii cu varsta intre 4 si 6 ani – 3 grame/zi
Copii cu varsta intre 1 si 3 ani – 2 grame/zi
Copii cu varsta intre 7 si 12 luni – 1 gram/zi
Copii cu varsta pana in 6 luni – sub 1 gram/zi
Solul din Romania nu contine destul iod
Sarea ecologica, obtinuta prin „uscarea apei de mare” e cea mai buna sursa de iod, mai ales daca a fost iodata suplimentar in procesul de productie.
Si sarea obisnuita, care nu contine alte minerale rare, poate fi iodata si este o solutie acceptabila pentru aportul de iod si sodiu. Desi se stie ca iodul are efect drastic asupra tiroidei, se pare ca nu exista niciun risc in privinta echilibrului endocrinologic doar prin simplul consum de sare iodata.
„Tiroida isi ia iod cat ii trebuie. Aceasta boala nu are nicio legatura cu excesul de iod. Surplusul de iod se elimina prin urina. Daca analizele medicale tradeaza o concentratie mare de iod, atunci, cu siguranta, medicii vor recomanda sare fara iod”, ne asigura dr. Parvan.
Ravagii in anii „50
Exista si o lege care impune ca sarea data spre consum sa fie iodata. Asa ca, peste 90% din sarea de pe piata romaneasca este iodata. „Unii au reticente, dar la nivel mondial s-au obtinut rezultate foarte bune cu sarea iodata pe gusa endemica.
In tara noastra, de prin anii „50 se face iodare de sare. Erau multe cazuri de guse endemice gigant si de copii cu deficit psihic, fizic si de crestere. Lipsa iodului afecteaza serios copiii. Intai s-a facut la nivel regional, in zonele unde erau foarte multe cazuri de gusa endemica, mai ales in nord-estul Romaniei. Dar cazurile de acest gen s-au extins in toata tara, pentru ca lumea a migrat dintr-o zona in alta si, mai mult, deficitul de iod exista. Acum, este declarat deficit de iod mediu in toata tara,”, spune dr. Camelia Parvan.
Produsele ambalate sunt foarte sarate. Din cauza lor, romanii consuma de trei ori mai multa sare decat e necesar.
Camelia Parvan,
Institutul de Sanatate Publica Bucuresti
Sursa: Adevarul