„SCAPA de ambalaje!”- final de campanie de colectare mai-iunie 2009

0
409

reciclare.jpgAsociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM comunica finalizarea primei campanii de colectare „SCAPA de ambalaje!” din anul 2009. Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM- SCAPA a colectat in anul 2009, pana la finalul lunii iunie, o cantitate de 110,5 tone din material plastic, 23,5 tone de hartie si 10,4 tone de metal, deseuri de ambalaje provenind de la produsele de protectia plantelor (PPP), totalul celor 144,4 tone reprezentand 19,6% din cantitatea totala de ambalaje estimata a fi pusa pe piata in anul 2009 de catre companiile participante la sistem. La finalul anului 2008, primul an in care a desfasurat o campanie la nivel national, SCAPA a recuperat de la utilizatori un procent mediu general de 11,12 %.

In lunile mai – iunie 2009, SCAPA a pus la dispozitia fermierilor un numar de 72 de centre de colectare distribuite la nivel national la sediile celor mai importanti distribuitori de PPP si timp de sase luni a organizat colectari directe de la fermele mari generatoare de deseuri de ambalaje provenite de la PPP. Orice utilizator de PPP poate preda catre SCAPA ambalajele in cadrul campaniilor de colectare organizate de doua ori pe an, in lunile mai-iunie si octombrie-noiembrie, cantitatile mai mari de 30 de metri cubi fiind preluate direct de la fermieri in baza unui apel telefonic gratuit la 0800. 872.272 / 0800. 8SCAPA.

In campania „SCAPA de ambalaje!” sunt colectate exclusiv deseuri nepericuloase, provenind de la ambalajele PPP decontaminate prin procedura de tripla clatire. Costurile de inspectare, colectare, analizare, transport si valorificare sunt suportate integral de catre companiile participante la sistem, cu conditia respectarii de catre utilizatori a normelor legale referitoare la utilizarea si comercializarea Produselor de Protectia Plantelor (PPP) si a legislatiei referitoare la ambalaje si deseuri de ambalaje. Incepand cu anul 2009, AIPROM va dezvolta solutii de reciclare a ambalajelor colectate in colaborare cu Asociatia Europeana de Protectie a Culturilor (European Crop Protection Association) si cu operatorul SCAPA – S.C. RIGK SRL, filiala a companiei germane RIGK gmbh.

La finantarea SCAPA participa in prezent 16 companii: S.C. BASF S.R.L., S.C. Bayer S.R.L., Chemtura Netherlands B.V. – reprezentanta in Romania, Dow AgroSciences – reprezentanta in Romania, S.C. DuPont Romania S.R.L., S.C. Makhteshim Agan Romania SRL, S.C. Monsanto Romania SRL, S.C. Syngenta Agro SRL, S.C. Alchimex S.A., S.C. Chemark Rom S.R.L., S.C. Chemical Independent Group S.A., S.C. K&N Efthymiadis S.R.L., S.C. Glissando S.A., S.C. Nufarm Romania S.R.L., S.C. Redoxim S.R.L., S.C. Summit Agro Romania S.R.L., reprezentand prin produsele lor peste 85% din volumul total al pietei de PPP din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.