La presiunea administratiei Obama, schimbarea climatica a devenit o prioritate absoluta a Congresului american, care lanseaza saptamana aceasta discutiile asupra unei legi pentru “energia curata”, relateaza AFP.
obama
Presedintele Barack Obama intentioneaza sa mearga la Copenhaga pentru conferinta Natiunilor Unite dedicata schimbarii climatice in 7-8 decembrie si are nevoie sa demonstreze lumii mai intai ca Statele Unite, pana acum codase, iau masuri in acest domeniu.

Dupa doua saptamani de vacanta, Congresul trebuie sa abordeze acest dosar, caci agenda i-a fost modificata intre timp de administratia Obama. Agentia americana pentru protectia mediului (EPA) a declarat vineri gazul de sera, in special CO2, un pericol pentru sanatatea publica. Administratia pune deci presiune asupra Congresului sa actioneze rapid pentru obtinerea unei legi in domeniu inainte de sfarsitul anului.

“Congresul lucreaza la o solutie de ansamblu pentru incalzirea climatica, iar eu am promis sa prezint anul acesta o lege pentru energia curata”, anuntase inca de vineri presedinta Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, intr-un comunicat.

Prima etapa a acestei ample misiuni – Comisia pentru energie si comert a Camerei Reprezentantilor examineaza de marti pana vineri problema. Presedintele sau, democratul Henry Waxman, este autorul unei prime variante a viitoarei legi, alaturi de Ed Markey.

Miercuri, congresmenii ii vor audia pe directoarea EPA Lisa Jackson, secretarul pentru energie Stephen Chu si cel al transporturilor Ray LaHood. Fostul vicepresedinte Al Gore, foarte implicat in cauza protectiei mediului, va fi audiat vineri.

Ambitiosul proiect prevede in special reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020 (raportat la 2005), apoi cu 42% in 2030 si 83% in 2050. Textul pledeaza pentru crearea unei burse federale a cotelor de emisii de gaze cu efect de sera, numita “cap and trade”, pentru a-i constrange pe marii poluatori sa opteze pentru solutii mai verzi. Modalitatile de acordare a cotelor nu sunt inca definite, unii pledand pentru “permise de poluare” gratuite pentru industriile cele mai vulnerabile, precum siderurgia sau industria sticlei.

Dar in Congres, negocierile se anunta dificile, pentru ca republicanii si chiar unii reprezentanti democrati din state industriale sau producatoare de energie si-au exprimat deja indoielile cu privire la sistemul “cap and trade”.

Potrivit unei surse apropiate democratilor, liderii majoritatii spera ca textul sa fie votat inaintea vacantei parlamentare din august. Pentru Senat nu exista niciun calendar inca.

In afara de schimbarea climatica, Congresul va trebui sa analizeze in urmatoarele saptamani reforma sistemului de sanatate. Odata ce Senatul il va fi confirmat in functie pe secretarul pentru sanatate desemnat, Kathleen Sebelius, vor putea incepe lucrarile extinderea sistemului de asigurari medicale la circa 50 de milioane de americani care in prezent nu au.

Un alt dosar ce va intra in dezbatere in Congres va fi suplimentul bugetar pentru razboaiele din Irak si Afganistan pentru 2009. Congresul trebuie sa se pronunte asupra cererii lui Obama de suplimentare a acestui buget cu 83,4 miliarde de dolari.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here