Seminar despre trufe, participantii au aflat „pe viu” cateva din secretele acestor ciuperci subterane.

trufeIn perioada 18-20 septembrie s-a desfasurat a VI-a editie a Seminarului despre trufe , organizat de societatea Truffoir, in localitatea Gheorgheni.

-Seminarul s-a adresat acelor oameni interesati de lumea fascinanta a trufelor , si pentru a afla ,,pe viu” cateva din secretele acestor ciuperci subterane.

Deschiderea seminarului a fost data print-o prezentare generala a ce inseamna trufe in general in lume , dar si in Romania.

-Ziua de sambata a debutat cu o iesire in teren , unde participanti au asistat la o cautare de trufe in padurile din jurul orasului Gheorgheni.

in-cautare-de-trufe.JPGIn urma acestei vizite in teren s-au gasit mai multe tipuri de trufe specifice padurilor noastre, s-au observat cateva metode de recoltare , si s-au prezentat cateva elemente esentiale pentru a incepe de la zero o cautare.

Celor prezenti li s-au oferit niste informatii privind tipul de padure in care cresc trufele, adancimea la care se dezvolta, marimea lor, metode de scoatere din pamant, elemente privind calitatea trufelor comerciale, tipuri de soluri preferarte de aceste ,,ciuperci subterane”, plante indicator , paraziti si alti daunatori ai trufelor.

Toate acestea au fost prezentate printr-o exemplificare in teren , iar cursantii si-au dat seama ca intre povestile din presa si televiziune si realitatea despre culesul trufelor sunt cateva diferente majore.

trufeIn dupa amiaza zilei de sambata s-a facut o masa rotunda cu toti paticipantii, ( si cei noi si cei mai vechi in aceasta meserie), unde in urma celor vazute in teren si a prezentarilor teoretice, s-au tras niste concluzii privind aceasta activitate.

In continuare a fost prezentata modalitatatea prin care trufele pot sa ajunga in curtea oricui, si nu umbland prin padure, acesta solutie fiind cultura de plante truffiere.

S-a facut o prezentare despre aceasta optiune, si a tot ce este legat de ea, teren, lucrari, infintare, intretinere, recoltare, modele de cultura, avantaje si dezavantaje, costuri, beneficii.

trufe.jpgPentru acest domeniu am avut ca invitati un cercetator si un profesor universitar din cadrul universitatii din Craiova, care lucreaza intr-un domeniu apropiat de cel al culturii trufiere.

Ziua s-a incheiat cu o cina unde cele 2 kg de trufe culese de dimineata impreuna cu participantii au intrat in compozitia tuturor mancarurilor, incepand de la supa si terminand cu desertul, toate bunatatile fiind gatite de un maestru bucatar elvetian, care colaboreaza cu societatea Truffoir.

Ziua de duminica a fost una de relaxare, unde s-au lamurit ultimele intrebari din timpul seminarului, s-au facut schimburi de adrese si telefoane si totul s- a incheiat cu o festivitate .

Acesta fost pe scurt programul seminarului, din acest an, iar mai multe amanunte legate de trufe si alte activitati conexe lor gasiti pe situl nostru www.truffoir.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *