Sfecla rosie, arma secreta in lupta impotriva cancerului

Sfecla rosie, arma secreta in lupta impotriva cancerului

Sfecla rosie este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, vindeca anemia, curata sangele, previne si combate leucemia, dar si alte tipuri de cancer, scade tensiunea arteriala, este un adevarat energizant natural si detoxifica ficatul. Iata doar cateva dintre efectele miraculoase ale uneia dintre cele mai banale legume: sfecla rosie.

Practic, atunci cand vorbim de sfecla rosie, vorbim despre radacina acestei plante si mai putin de frunzele acesteia, care – chiar daca si ele au anumite proprietati benefice – nu reusesc sa puna in umbra radacina. De culoare rosu inchis, rezistenta la frig si consumata de obicei fiarta sau cruda in combinatie cu alte radacinoase, sfecla rosie contine o multitudine de vitamine si minerale care o impun drept un adevarat aliment-minune.

Sfecla rosie reprezinta o sursa bogata de vitamina B, fosfati, mangan si potasiu, acesta din urma avand un rol crucial in scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, sfecla contine multe fibre, vitamina C, magneziu, cupru si fosfor. Este una dintre cele mai recomandate legume pentru femeile insarcinate deoarece contine mult acid folic, calciu si fier, dar si vitamina E si K. In plus substantele sale active protejeaza fatul de eventualele mutatii genetice care ar putea aparea.

Efect antioxidant si antitumoral

Betalaina, substanta care ii confera sfeclei acea culoare rosu-sangerie, detine proprietati antioxidante si antitumorale. Cu toate acestea, substanta este sensibila la fierbere, dar mai ales la coacere. De aceea este recomandat ca sfecla sa fie consumata fie cruda in combinatie cu alte radacinoase, fie fiarta in propria coaja pana se inmoaie, astfel incat sa-si pastreze proprietatile naturale. Faimosul terapeut naturist de orgine austriaca Rudolf Breuss sustinea ca a tratat peste 45.000 de cazuri de cancer, avand la baza teoria conform careia boala canceroasa poate fi combatuta cu o cura de 42 de zile, timp in care bolnavii beau doar sucuri naturale din legume.

Terapia Breuss impotriva cancerului

In cartea sa despre tratarea cancerului cu ajutorul sucurilor de legume, vanduta in peste un milion de exemplare la nivel mondial, Breuss recomanda o combinatie de sucuri (sfecla rosie – 100 ml, telina – 50 ml si morcovi – 300 ml), care se obtine usor cu ajutorul unui storcator electric. In opinia terapeutului, sucul de sfecla este cel mai important deoarece blocheaza dezvoltarea tumorilor.

Datorita vitaminelor, fibrelor insolubile, flavonoidelor, dar si efectelor antioxdinate, sfecla rosie poate fi folosita cu succes in prevenirea si combaterea leucemiei, cancerului colo-rectal, cancerului pulmonar si a celui gastric. In cazul leucemiilor se recomanda consumul a 450 ml din sucul Breuss, zilnic, timp de doua luni. Dupa 15 zile de pauza, cura poate fi reluata. Conform specialistilor, aceasta terapie nu intra in opozitie cu niciun altfel de tratament, fie el alopat sau naturist.

Studii cu privire la efectele benefice ale sfeclei rosiei asupra cancerului au fost efectuate secolul trecut si de catre cercetatorul maghiar Alexander Ferenczi. Studiile sale intreprinse pe o perioada de 30 ani si publicate in diverse reviste de specialitate din intreaga lume au demonstrat proprietatile antitumorale ale sfeclei rosii, acestea fiind mai puternice atunci cand leguma este consumata sub forma de suc sau cruda, in salate.

Sucul de sfecla rosie scade tensiunea

Sucul de sfecla rosie are efecte uimitoare nu doar in cazul bolii canceroase, ci si in reducerea hipertensiunii arteriale si in scaderea riscului de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu recent publicat de Asociatia Americana a Inimii. Efectele benefice in astfel de afectiuni au fost demonstrate si de un grup de cercetatori de la Institutul de Cercetare William Harvey de la Londra. Ei au constatat ca persoanele care consuma 250 ml de suc din sfecla rosie au tensiunea arteriala mai scazuta in primele 24 de ore. Oamenii de stiinta spun ca substanta responsabila pentru scaderea tensiunii o reprezinta nitratii si ca efectele cele mai pronuntate sunt la barbati, deoarece organismul acestora proceseaza mai usor nitratul din surse naturale.

Nitratii ajuta creierul

De asemenea, nitratii din sfecla de rosie sunt responsabili pentru mentinerea sanatatii creierului, asa cum arata studii recente efectuate de Universitatea Wake Forest din SUA. Potrivit cercetatorilor consumul de sfecla rosie contribuie la mentinerea sanatatii creierului prin stimularea fluxului sanguin. Odata cu inaintarea in varsta, unele zone ale creierului primesc mai putin sange, dementa si tulburari ale memoriei fiind boli asociate cu aceasta irigare redusa. Alte legume care contin cantitati importante de nitrati sunt telina, varza, spanacul si salata verde.

Sfecla, buna pentru detoxifierea ficatului

Sfecla rosie este excelenta si in boli ale ficatului, contribuind la detoxifierea acestuia si la eliminarea pe cale naturala a grasimilor acumulate la nivelul acestui organ. Sucul de sfecla rosie protejeaza celulele hepatice, ajuta la regenerarea lor si previne evolutia hepatitelor cronice spre ciroza sau spre cancer hepatic.

Atentie!

Consumul excesiv de sfecla rosie poate cauza paralizie temporara a corzilor vocale, dar si tulburari digestive (greata, varsaturi), hipocalcemie, hipotiroidism, hipovitaminoza A. In cazul diabeticilor este recomandat ca acestia sa consulte medicul specialist inainte de a consuma aceasta leguma. Acelasi lucru este valabil si pentru persoanele care sufera de afectiuni ale rinichilor sau ale vezicii biliare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *