Simptomele provocate de virusul A(H1N1) la porci sunt similare cu cele de la oameni

0
733

Oamenii de stiinta thailandezi, care au infectat porci cu noul virus A(H1N1), au declarat luni ca tulpina provoaca simptome asemanatoare gripei la animale, inainte de a disparea, la fel ca in multe cazuri umane.
epidemie gripa porcina
Epidemia de gripa porcina, care s-a soldat cu moartea a cel putin 53 de persoane – in special in Mexic – a determinat unele tari sa interzica importurile de carne de porc din tarile unde s-au inregistrat cazuri umane, desi autoritatile medicale au dat asigurari ca nu exista niciun risc de raspandire a virusului prin consumul de carne de porc. Cu toate acestea, unii crescatori de porcine sunt nesiguri in ceea ce priveste modul in care virusul le poate afecta animalele.

Cei 22 de porci infectati cu noul virus au prezent simptome de gripa la una, pana la patru zile dupa infectare si ii puteau contamina si pe altii la doua zile de la infectare, potrivit cercetatorilor. Niciunul dintre aceste animale, infectate si cu subtipul mai putin periculos H3N2, nu a murit, a dat asigurari Roongroje Thanawongnuwech, de la Universitatea Chulalongkorn.

„Rezultatele acestui studiu ar putea ajuta la prevenirea si controlul gripei porcine in Thailanda”, au scris cercetatorii in revista de virologie a BioMed.

Noul virus contine gene de gripa porcina, aviara si umana, dar nimeni nu stie exact de unde a aparut prima data aceasta tulpina.

Virusii de gripa porcina muteaza constant si schimba material genetic intre ei, in special daca un organism este infectat cu doua tulpini in acelasi timp.

Echipa de cercetatori a descoperit ca toti porcii infectati au dezvoltat simptome respiratorii, de exemplu nas infundat, tuse, stranuturi si conjuctivita. Ei au dezvoltat si leziuni destul de mari la nivelul plamanilor. Aceste leziuni au devenit mai severe la doua zile dupa infectare. Porcii infectati cu H1N1 au avut circa o treime din plamani acoperiti cu leziuni.

„Rezultatele au demonstrat ca ambele subtipuri de gripa porcina pot induce simptome similare gripei si leziuni la nivelul plaanilor la porci. Insa gravitatea bolii a fost mai mare la porcii infectati cu H1N1”, se arata intr-un comunicat al Thanawongnuwech.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.