Slovenul Matevz Lenarcici si-a terminat joi voiajul de 100.000 de kilometri la bordul unui avion ultra-usor

Un biolog a calatorit 100.000 kilometri cu un avion ecologic

Slovenul Matevz Lenarcici si-a terminat joi voiajul de 100.000 de kilometri la bordul unui avion ultra-usor, el avand ca scop sa consume cat mai putin combustibil posibil. Biologul a dat astfel un exemplu pentru conservarea Pamantului.
“Nu mi-am atins obiectivul, pentru ca nu am actionat in functie de scopuri. Ce conteaza este drumul pe care l-am parcurs”, a declarat Lenarnici dupa ce a aterizat joi pe aeroportul din Liubliana.

Aventurierul sloven a realizat acest voiaj la bordul unui Pipistrel Virus-SW914.

In timpul incercarii sale, el a survolat sapte continente, mai mult de 100 de parcuri nationale, piscul cel mai inalt din lume, trei oceane si Antarctica.

“As fi preferat sa nu existe frontiere. In aer, nu le vedem, dar exista in capul nostru”, a mentionat aventurierul. “Pot spune ca periplul s-a desfasurat fara pericole, considerand durata. Acesta este cel mai bun avion din lume, luand in considerare performantele, consumul de combustibil si aspectul ecologic al sau”.

Acest biolog, alpinist, parapantist si pilot, in varsta de 53 de ani, a reusit sa masoare concentratia mai multor elemnte poluante in cateva regiuni unde astfel de masurari nu au fost inca realizate.

Proiectul lui Lernacici a fost finantat de catre Pipistrel, o companie specializata in aeronave usoare, care a primit in 2011 premiul aviatiei ecologice din partea NASA, pentru performanta de a parcurge 322 de kilometri in mai putin de doua ore folosing doar un galon de combustibil (3,79 de litri) pentru fiecare ocupant.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente