Solutia Romaniei la Solar Decathlon Europe 2014: casa solara eficienta energetic destinata mediului urban!

0
841
Soluția României la Solar Decathlon Europe 2014: casă solară eficientă energetic destinată mediului urban!
Solutia Romaniei la Solar Decathlon Europe 2014: casa solara eficienta energetic destinata mediului urban!
Solutia Romaniei la Solar Decathlon Europe 2014: casa solara eficienta energetic destinata mediului urban!

Proiectul EFdeN s-a lansat oficial joi, 3 octombrie, intr-un context deosebit.  Evenimentul, sustinut la Biblioteca Nationala a Romaniei, s-a bucurat de prestigioasa prezenta a numeroase personalitati din Romania, toate venite sa isi arate sustinerea pentru aceasta initiativa. In acest cadru participantii la lansare au avut ocazia sa afle toate detaliile despre solutia cu care finalista Romaniei se va prezenta in vara anului 2014 la Versailles.

EFdeN reprezinta Romania la concursul international Solar Decathlon Europe 2014, cea mai prestigioasa competitie de arhitectura solara si tehnologii integrate dedicata studentilor.

Echipa multidisciplinara, formata din peste 50 de studenti din vaste domenii de studiu,  EFdeN raspunde unei provocari interesante si anume inovare in constructia unei case solare eficiente energetic. Fara a se opri la proiectarea si constructia unui prototip de locuinta solara inteligenta, aceasta initiativa se doreste a fi exemplul necesar de la care sa porneasca schimbarea de mentalitate in ceea ce priveste sustenabilitatea si protejarea mediului inconjurator.

Evenimentul de lansare oficiala a EFdeN a fost moderat de Claudiu Butacu, presedintele asociatiei Solar Decatlon Bucuresti. Printre invitatii de onoare care au deschis sesiunea de prezentare a proiectului, dorind sa-si manifeste sprijinul pentru aceasta initiativa, s-au numarat distinsul dr. ing. Tudor Prisecaru, presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, dar si reprezentati ai universitatilor partenere, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti si Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”: Prof. Dr. Ing. Radu Vacareanu, prorector pe cercetare Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Prof. Dr. Arh. Ana-Maria Dabija, prorector pentru coordonarea activitatii de cercetare stiintifica-dezvoltare-inovare, Universitatea de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu” Bucuresti, Arh. Pierre Bortnowski, Manager de proiect PRISPA, Prof. Dr. Arh. Zina Macri, coordonator universitar EFdeN, Mihai Toader Pasti, Manager de proiect EFdeN.

Intrucat exista precedent in ceea ce priveste participarea Romaniei in cadrul competitiei, Pierre Bortnowski, Project Manager-ul PRISPA, a reamintit succesul obtinut de Romania la Madrid in anul 2012, dar a vorbit si despre experienta competitiei per total, ce a dus la cladirea unor frumoase prietenii intre membrii echipei, dar si cu celelalte echipe participante. Discutia a fost urmata de discursul Managerului de Proiect al EFdeN, Mihai Toader Pasti, care a prezentat succint ce este EFdeN, dar si misiunea noului proiect, si anume proiectarea si constructia unei case solare eficienta energetic, destinata mediului urban.

Astfel, EFdeN propune  o locuinta viabila pentru fostele spatii industriale, existente atat in Bucuresti cat si in celelalte metropole, care rezolva probleme de densificare urbana si mobilitate. Gandit pornind de la problemele Bucurestiului, generate de situatii precum lipsa unei dezvoltari multipolare, prototipul poate functiona in sensul revitalizarii urbane in multe foste orase industriale din Romania. EFdeN propune o casa modulara eficienta energetic, adaptabila la situri urbane dificile si restrictive, orientata catre utilizator,  cu design si compartimentare flexibile. Proiectul presupune construirea in functie de natura, fiecare aspect al casei fiind gandit astfel incat sa fie in concordanta cu aceasta. Mai mult, spatiul verde este integrat in prototipul EFdeN, sera hibrid care de faptul ca traiul omului este indivizibil legat de natura si aduce in viata urbana relaxarea verdelui proaspat al naturii.

Evenimentul a dorit sa evidentieze si importanta colaboratorilor, caci EFdeN necesita ajutorul acestora pentru a putea construi efectiv aceasta casa, astfel realizandu-si visul. De aceea, dupa prezentarea detaliata a prototipului solar si a solutiilor la care membrii echipei au ajuns, evenimentul a continuat sub forma unor discutii particulare intre colaboratori si reprezentanti ai departamentelor componente ale echipei. Scopul acestor discutii a fost gasirea celor mai oportune solutii pentru construirea casei, impartasirea know how-ului dinspre colaboratori catre studenti, si nu in ultimul rand, realizarea unei stranse legaturi intre acestia si echipa, legatura ce se va mentine de-a lungul intregului proiect.

EFdeN a ridicat cortina in fata unui public de specialitate, a viitorilor colaboratori si a multor altora care au vrut sa fie inca de la inceput alaturi de acest proiect. Dar acesta a fost doar primul pas! Din ianuarie se vor incepe constructiile la prototipul de casa solara pentru ca din aprilie aceasta sa fie deschisa publicului din Romania. Desigur, punctul culminant al proiectului va fi in vara 2014 cand locuinta va fi montata in satul solar din Versailles, de pe domeniile cunoscutului palat. Pana atunci, insa, aventura continua si va invitam sa ne fiti alaturi si sa ne urmariti pe pagina noastra de FacebookTwitter sau Google+.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.