Solutii pentru scaderea costurilor cu energia „verde”

Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50
Solutii pentru scaderea costurilor cu energia "verde"
Solutii pentru scaderea costurilor cu energia „verde”

Producatorii de energie „verde” (din surse regenerabile, respectiv vant, soare, apa, biomasa) primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat catre consumatori. Furnizorii de electricitate sunt obligati sa cumpere aceste certificate si isi recupereaza costurile de la consumatori.
Cum schema suport a productiei de energie „verde” aplicata in tara noas-tra este generoasa, poate cea mai generoasa din Europa, traim un adevarat „boom” al investitiilor in parcuri solare si fotovoltaice in special. Si asa facturile populatiei si agentilor economici au inceput sa creasca vertiginos. De exemplu, in acest an, platim cu 70% mai mult decat anul trecut pentru energia „verde”.
Daca pentru populatie si micii consumatori factura energiei curate este, deocamdata, suportabila, pentru industrie „decontul” este unul usturator.

Ministrul Energiei, Constantin Nita, analizeaza mai multe posibilitati de a reduce impactul electricitatii obtinute din surse regenerabile asupra facturilor platite de consumatori. Scenariile pe care domnia sa le-ar lua in considerare ar fi, potrivit unor surse guvernamentale, reducerea numarului de certificate verzi inainte de 2014, reducerea pretului maxim al unui certificat verde de la 55 la 30-35 de euro, sau exceptarea marilor consumatori de la obligativitatea achizitiei certificatelor verzi.
Potrivit surselor noastre, ministrul Nita a promis investitorilor in productia de energie regenerabila ca daca va promova o initiativa de modificare a legislatiei actuale, perioada de consultare cu actorii pietei va fi una rezonabila. Reducerea numarului de certificate depinde, insa, de finalizarea, de catre ANRE (reglementatorul pietei), a raportului de monitorizare pe anul 2012. Cum raportul va fi gata undeva in martie-aprilie, micsorarea numarului de certificate tot abia in 2014 va fi aplicata (este necesara o perioada de dezbateri si consultare), dar numai pentru energia fotovoltaica si microhidrocentrale, tehnologii care se confrunta cu supracompensarea.
Tara noastra beneficiaza, insa, de foarte multe parcuri eoliene, cu o putere instalata cat cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda.
De aceea, sustin sursele citate, Constantin Nita ar fi vrut sa scada valoarea maxima stabilita pentru certificatele verzi. O asemenea masura ar putea fi usor atacata in instanta si anulata de investitori, in opinia unor experti din domeniu.
Interesanta este varianta exceptarii marilor consumatori de la plata certificatelor verzi. Spania si Portugalia deja au adoptat masura, iar Cehia si Polonia analizeaza implementarea sistemului pentru a-si salva economiile de la o scadere a competitivitatii. Exceptarea poate fi aplicata corect, conform surselor noastre, cu conditia reducerii certificatelor.
Daca industria nu va mai suporta factura pentru „energia verde”, acest lucru nu inseamna ca vor fi transferate costurile catre ceilalti consumatori (populatie, institutii publice, agenti economici mici). Pentru acesti din urma consumatori facturile vor stagna la un nivel suportabil, in ipoteza ca ministrul Economiei va agrea aceasta varianta de temperare a cresterii facturilor pentru energia regenerabila.
Potrivit unor calcule ale ANRE, consumatorii vor plati, in perioada 2015-2017, circa 25-30 de euro in plus pe MWh pentru energia obtinuta din surse regenerabile, potrivit estimarilor ANRE (reglementatorul pietei de energie). In prezent, platim circa 12 euro/MWh.
Este posibil ca deficitul actual de certificate verzi, care se tranzactioneaza la pret maxim, sa dispara din 2015, respectiv sa avem impactul de maxim 30 de euro/MWh chiar in 2015, conform schemei suport actuale. Dupa 2015, este posibil sa ne confruntam cu o oferta mare de vanzare a certificatelor, iar pretul acestora sa scada vertiginos de la maximul actual de 55 de euro/certificat. Dupa 2015, aceasta scadere a valorii certificatelor se va regasi in facturi.
Marii consumatori suporta cresteri ale facturii energiei si din cauza schimbarii sistemului de tranzactionare a certificatelor de emisii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *