Bucurestenii sunt cei mai longevivi dintre romani

Bucurestenii sunt cei mai longevivi dintre romani

Bucurestenii sufera de toate bolile civilizatiei: sunt cei mai stresati dintre romani, au cel mai agitat si alert ritm de viata si sunt cei mai mari consumatori de fast food. In Capitala gasesti cea mai mare poluare cu noxe de trafic, cele mai multe cazuri de epuizare prin munca si multe altele. Statistica arata insa ca, in pofida tuturor acestor neajunsuri, bucurestenii sunt cei mai longevivi dintre romani.

O explicatie pentru acest lucru ar fi ca locuitorii din Capitala au parte de cele mai bune servicii medicale, ambulanta vine rapid, iar veniturile, cu mult peste media pe tara, permit accesul la un tratament medical de calitate. In plus, bucurestenii sunt educati, din ce in ce mai sofisticati si preocupati de forma lor fizica. Toate acestea fac sa traiasca, in medie, cu 1,7 ani mai mult decat restul tarii.

De altfel, un PIB ridicat presupune venituri mai mari, un stil de viata mai sanatos, bani mai multi pentru sanatate si vacante.

Alaturi de bucuresteni, si cei din judetul Valcea au o medie de viata de 76,1 ani, peste media nationala.

Potrivit datelor statistice obtinute de la INS, barbatii din Valcea sunt cei mai longevivi din tara, cu o speranta de viata de 71,2 ani, iar cei din Satu Mare au o durata de viata cu opt ani mai scurta decat media pe tara, fiind in extrema cealalta.

Cel mai putin traiesc locuitorii din vestul si nord-vestul tarii, unde media este de 72,4 ani. Aici apare mai intai o problema general valabila pentru regiune – comportamentul alimentar total nesanatos. Localnicii din aceasta zona cred ca mananca bine, in realitate, mancarurile lor traditionale sunt chiar mai periculoase decat cele de la fast food: grasimi de porc, cu o componenta lipidica mare (carnati, sunca, untura), prajeli, afumaturi, condimente in exces (piper si boia iute). Asteste obisnuinte alimentare duc la hipertensiune arteriala, cardiopatii ischemice sau infarct. Pe de alta parte, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza a deceselor evitabile din Romania.

La nivel mondial, cei mai longevivi locuitori ai planetei sunt japonezii cu o medie de 82,7 ani. Acestia beneficieaza de gene bune dar si de servicii medicale ireprosabile si obiceiuri culinare sanatoase. La acest clasament, romanii se situeaza in partea a doua a clasamentului, inaintea asiaticilor si africanilor care inca se lupta cu saracia, bolile fatale si razboaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *