Sistemele automate pentru monitorizarea aerului din Baia Mare, care au costat autoritatile o groaza de bani, risca sa se defecteze. Conform oficialilor Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Maramures, sunt intampinate mari dificultati in privinta intretinerii acestor statii, fiindca nu exista resurse financiare disponibile pentru lucrari.
In Baia Mare exista cinci statii care fac parte din reteaua nationala de monitorizare a aerului. Acese sisteme specializate analizeaza zilnic calitatea oxigenului si nivelul emisiilor in municipiu. Oficialii APM Maramures au explicat ca exista costuri foarte mari necesare pentru lucrarile de mentenanta si ca, in lipsa fondurilor, se vad nevoiti sa amane orice investitii.
„Intampinam in continuare greutati in functionarea statiilor automate din cauza defectiunilor dese la echipamente si a neasigurarii service-ului periodic de mentenanta, care au condus si conduc la capturarea anuala de date prevazuta de legislatia in vigoare. Aceste statii apartin de drept ministerului, dar pentru a le intretine trebuie o suma de bani, lunara, e vorba de aproximativ 50.000 de lei, pentru mentenanta lor”, a declarat directorul Ioana Trifoi.
Pe de alta parte, reprezentantii APM spun ca din monitorizarea calitatii aerului reiese ca in Baia Mare a scazut semnificativ poluarea, odata cu inchiderea marilor societati a caror activitate afecta calitatea mediului. Daca acum cativa ani, municipiul maramuresean era pus pe lista celor cinci orase pentru care Romania era amenintata de Uniunea Europeana cu procedura de infringement, pentru incalcarea normelor de mediu, acum orasul a scapat in mare parte de poluarea industriala.
„Fata de anii trecuti cu 50 % s-a diminuat poluarea aerului din Baia Mare si aceasta, dupa cum stiti, in urma inchiderii unor activitati de minerit, a altor activitati poluante: Mai avem depasiri la PM 10 pulberi si particule in aer. Mai ales in perioada de iarna se fac aceste depasiri, pentru ca e vorba de o incalzire dispersata, nu de o incalzire centralizata care are filtre si ar filtra aerul”, a precizat Ioana Trifoi.
Conducerea APM a mai adaugat ca imbunatirea calitatii aerului se datoreaza si faptului ca suprafetele dedicate parcurilor si zonelor verzi au crescut in Baia Mare.