Sticlele din plastic te fac sa gandesti inainte de a bea ?

10
1033

Din fericire, daca ai ajuns pe acest site si citesti acest material vei fi constient de ceea ce inseamna folosirea PET-urilor si reciclarea lor.
poza> pet-uri
Aparitia bauturilor imbuteliate in plastic a dus cultura consumatorului ripisitor la poluarea peste masura a plantei. Mai mult, franarea acestui tip de poluare a devenit o sarcina extrem de dificila. Daca nu te-am convins iata cateva date care sigur te vor face sa te gandesti atunci cand vei cumpara o bautura la PET.

In Romania, in fiecare an se arunca 331.000 tone de sticle de plastic.

PET-urile nu sunt biodegradabile, ele putand sta in natura 350-400 de ani fara a-si schimba compozitia, ceea ce are ca efect cresterea constanta a gropilor de gunoi. Din 5 PET-uri reciclate se poate confectiona un tricou, din 50 de PET-uri se poate face un pulover, iar o tona de plastic reciclat inseamna economie de 1,8 tone de petrol. Prin reciclarea unui singur PET se poate economisi suficienta energie pentru a lumina un bec obisnuit timp de 6 ore.

Anual, fiecare dintre noi aruncam la gunoi aproximativ 300 de PET-uri. 

80% dintre PET-uri nu sunt reciclate.  In 2007, operatorii economici care colaboreaza cu EcoRom Ambalaje au pus pe piata 106.885 tone PET, din care, conform datelor EcoRom, s-au reciclat 23.919 tone. In 2008, in perioada ianuarie-iunie, au fost generate 55.280 tone PET si au fost reciclate aproximativ 13.200 tone PET, ceea inseamna o rata de reciclare de 24%.

90% din costul apei plate la PET este constituit numai din ambalaj

Consumul de apa in Romania este in continua crestere. Conform datelor Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), in ultimii zece ani piata a cunoscut o crestere continua, cu o dinamica medie anuala de aproximativ 20%. Daca in 2006 s-au vandut aproximativ 920 milioane litri de apa, in 2007 s-au consumat peste 1,1 miliarde de litri.
La nivel mondial, organizatii neguvernamentale trag numeroase semnale de alarma in ceea ce priveste apa imbuteliata. Pe langa calitatea asemanatoare cu cea a apei de la robinet, organizatiile mai sustin ca, in contextul unei crize a petrolului, producerea de PET-uri pentru apa este o nebunie.

Un raport dat publicitatii in Statele Unite arata ca, anual, se consuma 17 milioane de barili de petrol pentru producerea recipientelor din plastic destinate comercializarii apei. Asta inseamna 2,5 milioane tone de emisii de CO2 pe an. Raportul mai arata ca in Statele Unite se consuma anual mai multa apa imbuteliata decat bere si lapte la un loc, productia atingand, doar anul trecut, 34 de miliarde de litri, ceea ce inseamna un pro fit de 12 miliarde de dolari pentru marile companii de profil.

Apa minerala inbuteliata in plastic este cea mai populara bautura din lume. Asadar fii cu bagare de seama atunci cand cumpareri o bautura la PET si aminteste-ti ca mai mult platesti ambalajul decat continutul iar costurile de reciclare sunt urise.

 „Sunt lucruri la indemana oricui sa recicleze sau sa filtreze apa de la robinet fara sa mai cumpere apa imbuteliata. Peste tot gasesti PET-uri, iar oamenii trebuie sa devina constienti” – Carmen Gerogescu, marketing manager la Electrolux.

Asa arata Muresul in dreptul localitatii Sambeteni, jud Arad.

PRT-uri pe Mures

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.