Stocarea CO2 in depozite de pe fundul oceanelor, o posibila solutie impotriva incalzirii globale

China a devenit cel mai mare importator de petrol la nivel global
Stocarea CO2 in depozite de pe fundul oceanelor, o posibila solutie impotriva incalzirii globale

Cercetatorii britanici studiaza posibilitatea captarii dioxidului de carbon si depozitarea lui in sedimentele de pe fundul oceanelor. O prima faza a experimentului presupune eliberarea unor cantitati mari de CO2 in apa golfului Ardmucknish, Scotia, pentru urmarirea impactului asupra ecosistemului.

Golful Ardmucknish din Scotia era pana de curand cunoscut doar pentru peisajele sale, cu promontorii ample si multa verdeata. Acum acesta a devenit un loc de maxim interes stiintific deoarece in zona cercetatorii studiaza posibilitatea stocarii dioxidului de carbon in sedimentele de pe fundul oceanului, informeaza BBC.

Captarea dioxidului de carbon si ingroparea lui pe fundul oceanelor e vazuta ca o posibila solutie pentru incetinirea incalzirii globale. In loc sa fie eliberat in atmosfera, CO2-ul ar urma sa fie stocat si inmagazinat in rezervoare speciale sub sedimentele subacvatice. Pana sa foloseasca tehnica la scara larga cercetatori din cadrul Scottish Marine Institute studiaza insa impactul eliberarii unor cantitati mari de CO2 asupra mediului subacvatic in cazul unei fisuri accidentale.

„Vom studia cum dioxidul de carbon influenteaza ecosistemul, animalele si microbii care traiesc in sedimente si cum evolueaza CO2 in trecerea sa spre straturile superioare ale sedimentelor“, spune conducatorul experimentului, Henrik Stahl, citat de BBC News.

Astfel, in fiecare zi timp de o luna, oamenii de stiinta vor elibera in apa o cantitate de 80-800kg de CO2 dintr-o teava ingropata la 10m in sedimentele subacvatice. Ulterior, cu ajutorul unor echipamente de monitorizare speciale vor putea fi detectate imediat modificari ale florei sau faunei din zona, inclusiv la nivel microbiologic.

Monitorizarea efectuata de catre echipa de cercetatori se va intinde pe trei luni de zile, urmand sa fie evaluat cat de repede isi va reveni mediul marin in cazul in care va fi afectat. Metoda stocarii geologice a dioxidului de carbon, in conditii de siguranta din punctul de vedere al mediului, este una din ultimele tehnologii care isi propun combaterea incalzirii globale prin reducerea emisiilor de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *