Stracciatella – Inghetata din zahar si aditivi alimentari

CE BEM, CE MINCAM – Produsul este dezechilibrat nutritional
Pentru a obtine o compozitie cit mai cremoasa, producatorul a ales sa foloseasca agenti de ingrosare. Acestia pot duce in timp la grave probleme ale tractusului gastrointestinal.

De pe eticheta inghetatei Stracciatella citim urmatoarele informatii: „ingrediente (88,9%), crema lapte, sirop glucoza-fructoza, zahar, lactoza si proteina din lapte, emulsifiant: mono-digliceride ale acizilor grasi E 471, stabilizatori: faina de carube E 410, guma guar E 412, caragenan E 407, arome. Bucati de ciocolata 11,1%, zahar, masa cacao 31,6%, pudra cacao degresata 8%, emulsifiant: lecitina soia E 322, arome. Contine lapte, gluten, soia. Produs intr-o fabrica ce utilizeaza arahide, soia. Valorile nutritive pentru 100 grame de produs sint urmatoarele: energie 227 kcal/949 kj, proteine 3,5 g, glucide 28,8, din care zahar 25,7, lipide 10,6g, din care grasimi saturate 9,2 g, fibre 0,8, natriu < 0,1 g, sare 0,3 g". ANALIZA. Inghetata analizata are un profil nutritional dezechilibrat dat de excesul de glucide cu absorbtie rapida – zaharoza, glucoza-fructoza. De asemenea, acesta imprima si un index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin, care va fi obligat sa secrete insulina intr-o cantitate mai mare si intr-un timp mai scurt. Aceasta clasificare este realizata de profesorul doctor

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, in conformitate cu Regulamentul 1924/2006/CE. Acesta este obligatoriu si in Rominia de la 1 iulie 2007.

Specialistul ne atrage atentia ca fructoza poate exacerba formarea acidului uric, dar si producerea de compusi de glicozilare avansata (AGE) periculosi pentru sanatatea sistemului cardio – si cerebrovascular. Pe linga aceste glucide, inghetata contine o gama mare de agenti de ingrosare-stabilizare: E 410, E 412, E 407 cu potential de sechestrare a unor grasimi si vitamine, incetinind absorbtia acestora. Consumatorii trebuie sa tina cont de cantitatea mare de grasimi saturate de origine animala (9,2 grame/100 de grame produs) care pot creste colesterolul. Aceasta compozitie ii confera o densitate calorica moderata spre mare (227kcal/ 100 de grame). Persoanele cu intolerante alimentare trebuie sa fie atente la sursele de gluten, lactoza, soia si arahide.

CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderatie si ocazional de catre persoanele sanatoase in contextul unei diete variate si echilibrate, ne spune prof. dr. Mencinicopschi. In urma analizei ingredientelor de pe eticheta, acesta nu recomanda inghetata supraponderalilor si obezilor, copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de boli cardiovasculare si cerebrovasculare, celor cu hipertensiune arteriala, suferinzilor de dislipidemie, de maladii hepato-renale, de guta, celor cu sensibilitate gastro-intestinala in special la agentii de ingrosare, E 410 (guma caruba), E 412 (guma guar), E 407 (caragenan). Produsul este interzis suferinzilor de celiachie – intoleranta la gluten, si persoanelor care au alergie la soia si alune. Consumatorii cu intoleranta la lactoza vor testa produsul in prealabil si vor urmari reactia organismului. Diabeticii il vor consuma numai cu acordul medicului curant.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *