Cresterea nivelului de CO2 ca urmare a schimbarilor climatice ii face pe oameni sa ia in greutate indiferent daca au sau nu tendinte de obezitate, sustine in urma unui studiu o echipa de cercetatori danezi, conform portalului ScienceNordic, citat de Agerpres.
“Se crede ca oamenii predispusi la obezitate continua sa ia in greutate pentru ca fac putina miscare. Studiul a demonstrat insa ca si persoanele slabe, fara astfel de predispozitie, in conditiile cresterii aceleiasi concentratii de CO2, au luat in greutate chiar mai mult decat cei supraponderali”, a afirmat Lars-Georg Hersoug, unul din autorii studiului, cercetator la Centrul Medical Universitar din Copenhaga, Glostrup.
Dupa analizarea datelor cercetarii, efectuate printre mii de danezi, oamenii de stiinta au stabilit ca toate persoanele investigate, indiferent de predispozitie la ingrasare, au luat deopotriva in greutate in cei 22 de ani de observatii.
Cercetatorii danezi au colectat de asemenea si date privind greutatea a aproximativ 20.000 de animale (pisici, caini, soareci si maimute) din mai multe laboratoare de cercetare din Europa, precum si sute de rozatoare din mediul rural si urban din Statele Unite ale Americii.
S-a dovedit ca in perioada de studiu a animalelor incepand cu 2010, greutatea medie a acestora a crescut constant. “Este incredibil ca zeci de mii de vietuitoare din opt specii diferite sa ia in greutate fiecare din motive proprii.
Rezultatele studiului nostru releva ca exista un factor de mediu unic – si noi credem ca este vorba de o crestere a nivelului de dioxid de carbon in atmosfera”, a explicat Lars-Georg Hersoug.
De concentratia de dioxid de carbon din aerul pe care il respiram depinde echilibrul acido-bazic din sange, care influenteaza cantitatea de orexina in corp, “hormonul energiei si al apetitului”, potrivit cercetatorilor danezi.
Cu toate acestea, potrivit oamenilor de stiinta, o persoana poate avea puterea de a face fata acestor factori negativi, prin aerisirea spatiilor, exercitii in aer liber si un consum suficient de legume si fructe, care sa ajute la eliminarea dioxidului de carbon in exces si la normalizarea aciditatii din sange.