SUMMIT-UL DE LA COPENHAGA – 41.000 de tone de CO2

Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice s-a deschis ieri la Copenhaga, cu speranta semnarii unui acord prin care sa se impuna luarea unor actiuni urgente pentru a modera efectele schimbarilor climatice.conferinta ONU

Un sondaj de opinie dat publicitatii ieri, in prima zi a celei de-a 15-a Conferinte a Partilor din cadrul Conventiei ONU privind Schimbarile Climatice, arata ca tot mai multi occidentali sunt pregatiti sa-si schimbe obiceiurile pentru a proteja mediul. Potrivit studiului realizat de Institutul IFOP si publicat de cotidianul Le Monde, cel putin 88% din francezi, 80% americani, 81% japonezi, 85% italieni si 87% polonezi se declara dispusi sa isi schimbe obiceiurile de consum pentru a contracara efectele incalzirii globale.

Cele 3.713 de persoane intervievate, cu varste peste 18 ani, considera ca summit-ul de la Copenhaga se va incheia doar printr-un acord de fatada (75% din francezi, 61% din japonezi, 60% din italieni si polonezi si 49% din americani).

CAMPANIE MEDIA
Presa din intreaga lume a tinut ieri isonul cu dezbaterile in capitala daneza. De altfel, 56 de publicatii importante din 45 de tari au publicat, majoritatea pe prima pagina, un editorial privind riscurile pe care le-am putea intampina daca vom continua sa ignoram schimbarile climatice.

Articolul, publicat in 20 de limbi si aparut, intre altele, in Le Monde (Franta), Miami Herald (SUA), La Repubblica (Italia), Gulf Times (Qatar), face un apel la liderii lumii reuniti la Copenhaga „sa nu ezite, sa nu transfere responsabilitatea altora, ci sa transforme acest esec major al politicii moderne in ocazia de a actiona”, spun semnatarii editorialului, referindu-se la adevarata provocare a summit-ului: semnarea unui nou acord international de mediu, care sa inlocuiasca din 2012 Protocolul de la Kyoto.

GENERATIA VERDE
Formatia americana Backstreet Boys, idolii adolescentilor la jumatatea anilor ’90 si inceputul anilor 2000, a sustinut al treilea concert al campaniei „Play to Stop: Europe for Climate”, desfasurata incepand cu aceasta vara de Comisia Europeana (CE), in parteneriat cu MTV. Responsabilii CE au desemnat ambasadori ai mai multor tari pentru campania „Play to Stop”, Romania fiind reprezentata de solistul trupei Animal X, Serban Copot, lider al ONG-ului Generatia Verde.

Unul dintre meritele lui Serban este acela de a fi initiat, in primavara acestui an, un program national intitulat „Amprenta de Carbon – Afla cat risipesti din viitorul tau!”, un site pe care utilizatorii isi pot calcula singuri cantitatea de gaze cu efect de sera pe care o „arunca” in fiecare an in atmosfera. Proiectul a fost un real succes, pana in prezent aproximativ 19.700 de persoane calculandu-si amprenta de carbon pe site-ul www.generatiaverde.ro.

Potrivit unor statistici ale CE, media amprentei de CO2 pentru Romania este de 9,1 tone/persoana/an.

CONSUM ALARMANT
Tabloidul britanic Daily Mail dezvaluie cateva date sensibile din culisele conferintei. „-Sindrofia- (de la Copenhaga – n.r.) – scrie Daily Mail – costa 130 de milioane de lire sterline si va produce o cantitate de CO2 echivalenta cu cea generata de o tara africana.” In contextul in care la summit-ul climei participa peste 15.000 de delegati, alte cateva mii de activisti de mediu, cel putin 5.000 de jurnalisti, consumul este urias, apreciaza ziarul, oferind chiar niste cifre: deplasarea delegatiilor in capitala daneza va genera 41.000 de tone de dioxid de carbon, iar aproximativ 100 de lideri ai lumii au calatorit sau urmeaza sa calatoreasca la Copenhaga la bordul a 140 de aeronave.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *