Taieri masive de copaci in “cel mai salbatic sector al Carpatilor romanesti”

0
668
Tăieri masive de copaci în “cel mai sălbatic sector al Carpaţilor româneşti"
Taieri masive de copaci in “cel mai salbatic sector al Carpatilor romanesti"
Taieri masive de copaci in “cel mai salbatic sector al Carpatilor romanesti”

“Taieri masive pe versantul sudic al muntilor Fagaras. Poze din 27 mai 2014, cand taierile erau in desfasurare”, a scris intr-o postare pe Facebook Adrian Valean, alpinist sibian. Alpinistul a facut fotografii despre defrisarea pe versantul estic din culmea Zanoaga Cainenilor, pe treimea ei superioara. “Nu am mai multe detalii, eu eram doar in trecere pe acolo”, a declarat Valean pentru TOTB despre taierile de copaci desfasurate pe cateva hectare.

Pe baza coordinatelor GPS date de Adrian Valean (N45 33.636 E24 21.832), am aflat ca teritoriul de exploatare apartine sitului ROSCI0122 – Situl Natura 2000 Muntii Fagaras.

De pe pagina Natura 2000, aflam ca acest sit “include cel mai inalt si salbatic sector al Carpatilor Romanesti, cu una dintre cele mai mari extensii ale reliefului glaciar si periglaciar, cu o vasta suita de unitati peisagistice unice, cu conditii ecologice specifice ca urmare a diversitatii geologice, pedologice si climatice reflectate in biodiversitatea foarte ridicata a acestei zone. In acest masiv muntos se afla fragmente reprezentative de paduri naturale virgine si cvasivirgine – astazi practic disparute din Europa – care polarizeaza o diversitate biologica terestra deosebita. Muntii Fagaras ofera habitate excelente pentru populatii viabile de urs, lup, ras si capra neagra. De pe teritoriul sitului propus a fost capturata o femela de capra neagra apreciata ca fiind cel mai mare exemplar din lume – 126 puncte CIC (1993 – Valea Arpasel, jud. Sibiu). Tot aici a fost capturat un exemplar de lup cotat ca record mondial (1978 – Valea Arpasel, jud. Sibiu).”

Redactia TOTB a solicitat de la Ocolul Silvic, care are custodia sitului, informatii si documentatia referitor la activitatea de silvicultura desfasurata pe acest teritoriu. Vom reveni curand cu informatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.