Tarile UE au aprobat lista sectoarelor industriale ce vor primi alocari gratuite mai mari de emisii

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat lista preliminara a celor 164 de sectoare si subsectoare industriale ce vor primi mai multe alocari gratuite pentru emisiile de gaze cu efect de sera decat alte domenii, a anuntat Comisia Europeana.poluare

Masura vizeaza diminuarea riscului ca firmele din sectoare supuse unei competitii internationale acerbe sa-si reloce activitatea din UE catre tari terte cu limitari mai putin stricte pentru emisiile de gaze cu efect de sera.

Proiectul va fi supus votului in Parlamentul European si Consiliul Europei, inainte de a fi adoptat de Comisia Europeana pana la sfarsitul acestui an. Riscul emisiilor de CO2 poate fi diminuat printr-un acord international privind incalzirea globala ce ar putea fi incheiat la conferinta de la Copenhaga din decembrie.

Daca lista nu va fi revizuita, prevederile se vor aplica timp de cinci ani, pana in 2014, doar unele sectoare poate fi adaugate in acest interval. O lista noua va fi aplicata pentru 2015-2019.

Sectoarele si subsectoarele unde exista riscuri de pierderi de CO2 ar putea reprezenta aproape un sfert din totalul emisiilor acoperite de sistemul european de tranzactionare a certificatelor de emisii (EU ETS) si circa 77% din totalul emisiilor generate de industria de prelucrare din EU ETS.

O mare parte din emisiile acoperite de sistem provin din sectorul energetic, care din 2013 nu va mai primi alocari gratuite.

Numarul de alocari gratuite pe care instalatiile industriale il vor primi va fi decis in 2011.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,210FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente