Taurina, cofeina si zahar

Bautura Booster, prin continutul mare de cofeina si taurina, promite sa tina consumatorul treaz si sa ii dea energie. Numai ca poate afecta sanatatea, din cauza continutului mare de zahar si a colorantului, caramel amoniu de sulfit.
booster bautura cu aditivi
Bautura racoritoare, cu continut de taurina si cofeina, Booster este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat. Zaharul se absoarbe foarte repede in sange si, din aceasta cauza, pancreasul endocrin are foarte mult de suferit, fiind nevoit sa secrete o cantitate mare de insulina intr-o perioada scurta de timp. Dintre aditivii utilizati, E150d, caramel sulfit de amoniu, are cele mai multe efecte adverse. Cei mai afectati sunt copiii, carora le declanseaza sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare. De asemenea, incetineste cresterea, produce distensii intestinale si duce la hipertrofia rinichilor. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, avertizeaza ca E150d duce si la distrugerea vitaminei B, afecteaza cromozomii.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Produsul analizat, asa cum scrie si pe eticheta, nu este recomandat copiilor, iar diabeticii vor cere sfatul medicului curant si vor tine cont de aportul de glucide. In afara de aceste doua categorii, din analiza ingredientelor reiese ca bautura Booster nu este recomandata nici femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu hiperuricemie (guta), celor cu boli dermatologice, bolnavilor de cancer. Specia-listul atrage atentia ca vitaminele prezente in aceasta bautura nu au valoare nutritionala, pentru ca sunt obtinute prin sinteza chimica. Produsul nu trebuie amestecat cu bauturi alcoolice si nici cu tutun.

Eticheta

Bautura racoritoare cu continut de taurina si cofeina. Continut marit de cofeina, 31,5 mg/100 ml. Apa, sirop de zahar invertit, substanta acidulanta acid citric-E330, acid carbonic, taurina (0,4%), regulator citrat de sodiu-E331, aroma: cofeina, colorant (E101-riboflavina, E 150d-caramel sulfit de amoniu), gluconolacton (0,023%), arome, niacina, acid pantotenic, vitamina B6, vitamina B12. Nu este indicat pentru copii, persoane sensibile la cofeina sau diabetice. A nu se amesteca cu alcoolul. A se consuma in cantitati limitate, din cauza continutului marit de cofeina. Informatii nutritionale/100 g: valoare calorica: 203 kj/48 kcal, albumina 0,4 g, carbohidrati 11,3 g, din care zahar 11,3 g, grasime 0,1 g, din care acizi grasi saturati 0,1 g, fibre alimentare 0,1 g, sodiu 0,084 g, niacina 3,6 mg, acid pantotenic 1,2 mg, vitamina B6 0,4 mg, vitamina B12 0,2 µg.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *